Держава та громадянин: виконуючи обіцянки

Після того, як уряд став підзвітний парламенту, з деяких напрямів вдалося домогтися істотних зрушень, передусім зі вступу України до СОТ. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час презентації звіту комісії програми розвитку ООН «Блакитна стрічка» під назвою «Держава та громадянин: виконуючи обіцянки».

Звертаючись до міжнародних експертів, глава українського парламенту зауважив, що Верховна Рада завершила розгляд останнього «сотівського» законопроекту, і якість цих документів досить висока. «Хоча вступ до СОТ несе певні ризики для економіки України, але ще більші ризики були б, якби ми не входили до СОТ, — сказав Олександр Мороз. — І це позитивний крок, який зобов’язує і законодавчий орган, і уряд робити кроки для захисту власного виробництва, проводити структурні зміни й інтегруватися у світову економіку».

Голова Верховної Ради зазначив, що багаторічна участь програми ООН на території України — один із проявів долучення нашої держави до світового співтовариства. Особливого значення, за словами глави парламенту, набувають рекомендації програми ООН щодо розвитку місцевого самоврядування в Україні, демократизації суспільного життя та децентралізації влади, що цілком збігаються з прагненнями продовжувати політичну реформу. О. Мороз наголосив, що цей процес в Україні набуває певного політичного забарвлення, політичної гостроти і ознак боротьби. І те, що з боку ООН і міжнародного співтовариства підкреслюють важливість такого процесу, «надихає і озброює», за словами О. Мороза, у продовженні боротьби за політичну реформу. До того ж, підкреслив Голова Верховної Ради, реалізація політреформи в частині посилення самоврядування дасть можливість виконати ще одну програму ООН: боротьби з корупцією.

Казахстан літатиме на наших Ан-148

Україна й Казахстан домовилися активізувати співробітництво в паливно-енергетичній, транспортній та сільськогосподарській галузях. Про це йдеться у спільній заяві глав урядів країн Віктора Януковича і Даніала Ахметова, підписаній в Астані під час робочого візиту Прем’єр-міністра України до Казахстану, що завершився вчора. Зокрема, обговорювалася можливість участі Києва у створенні транспортного коридору Китай—Західна Європа, а також залучення українських компаній до будівництва на території Казахстану атомних електростанцій, об’єктів електроенергетики й транспортної інфраструктури.

Прем’єр-міністри також домовилися активізувати співробітництво в авіаційній і космічній галузях. Зокрема, Казахстан висловив зацікавленість у постачанні українських літаків Ан-148-100В. Крім цього зазначалося, що країни розширятимуть торговельно-економічне співробітництво й готові підтримувати одна одну в процесі вступу до СОТ. В. Янукович також привітав казахстанський народ з 15-ою річницею незалежності, яку відзначатимуть 16 грудня.

Громадський контроль за силовиками

Ранкове засідання 14 грудня

Верховна Рада розглянула подання Президента України про звільнення Ігоря Дріжчаного з посади голови Служби безпеки. Однак під час обговорення депутати вказували на те, що глава держави з правової точки зору мав спочатку внести до парламенту подання про звільнення голови СБУ, і лише після рішення Верховної Ради видавати указ про нове працевлаштування І. Дріжчаного (а його вже призначено заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони) та про нове керівництво СБУ. Водночас постійний представник Президента України у Верховній Раді Роман Зварич заявив: посади голови СБУ і члена РНБО за законом можна суміщувати, оскільки глава СБУ автоматично, за посадою, входить до складу РНБО, однак глава держави вирішив змінити керівництво СБУ у зв’язку з потребою реформування цієї служби.

А голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Анатолій Кінах у своєму виступі наголосив на потребі, у зв’язку з переходом до парламентсько-президентської форми державного устрою, посилення контролю з боку парламенту за діяльністю СБУ та інших силових структур. Проте за відповідну постанову парламенту про звільнення І. Дріжчаного з посади голови СБУ проголосували лише 183 депутати. І Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, який вів засідання, відклав це питання до з’ясування всіх обставин.

Парламент проголосував за дострокове припинення повноважень народних депутатів Віктора Коржа у зв’язку з його призначенням міністром у справах сім’ї, молоді та спорту і Василя Цушка, котрий перейшов працювати до уряду міністром внутрішніх справ.

Потім у сесійній залі виникло невелике непорозуміння. Фракція «Наша Україна» наполягала на підписанні главою парламенту попереднього рішення ВР про обрання народного депутата Володимира Шкляра членом Комітету з питань правосуддя. На це О. Мороз відповів, що дав доручення регламентному комітетові розібратися, чи дотримано квоти представництва фракції «НУ» в цьому комітеті. Й на прохання двох фракцій — Партії регіонів та КПУ — оголосив позапланову перерву для консультацій. Після перерви Голова ВР пообіцяв поставити питання про обрання В. Шкляра членом комітету після доопрацювання відповідного проекту постанови.

Від імені фракції Партії регіонів народний депутат Василь Кисельов заявив: політична та економічна ситуація в Україні дійшла до критичної межі, країна перебуває на краю прірви, чиниться тиск на членів антикризової коаліції. Про це, зокрема, свідчить недавній прикрий інцидент, коли невідомі обстріляли вікно робочого кабінету депутата-«регіонала» Юлії Ковальової. А оскільки вікна цього кабінету розташовані поруч з робочим кабінетом лідерки парламентської коаліції Раїси Богатирьової, «регіонали» розцінюють це як провокацію проти коаліційного лідера і вимагають від право-охоронних органів жорсткого контролю за ходом розслідування. О. Мороз доручив депутатам підготувати протокольне звернення до міністра внутрішніх справ, котрий уже поінформував голову ВР, що обставини цього інциденту майже з’ясовано.

Майже одностайно (402 — «за») парламент призначив відомого юриста Анатолія Селіванова, професора, доктора юридичних наук, постійним представником Верховної Ради в Конституційному Суді. Його кандидатура не викликала заперечень у жодної політичної сили. Тим часом неоднозначну реакцію викликала пропозиція народного депутата від фракції Партії регіонів Валерія Бондика про відкликання Олександра Нечипоренка з посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів. В. Бондик пояснив цю ініціативу тим, що О. Нечипоренка обирала за квотою парламенту Верховна Рада попереднього скликання, а після обрання нового парламенту є невдоволення його поведінкою в комісії. Тож новий парламент має за-твердити нову кандидатуру. Проте депутати з фракції «Наша Україна» називали це «політичним свавіллям». Зрештою, пропозиція про відкликання О. Нечипоренка не знайшла підтримки в сесійній залі (224 «за»).

Депутати проголосували за проведення у квітні 2007 року дня уряду з порядком денним «Про стан соціальної захищеності та забезпечення життєдіяльності громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Другим питанням на дні уряду в квітні наступного року буде стан розвитку культури на селі.

Зранку депутати вітали з днем народження свого колегу Олександра Лещинського. Глава парламенту Олександр Мороз повідомив про рішення фракції Соціалістичної партії про переобрання керівництва фракції: головою обрано Івана Бокого, а заступниками голови — Геннадія Савосіна та Євгена Філіндаша.

Народні обранці вирішили провести парламентські слухання «Техногенно навантажені регіони України: шляхи виходу з екологічної кризи» не в сесійному залі, а у профільному комітеті. За пропозицією голови Комітету з питань науки і освіти Катерини Самойлик вирішено провести парламентські слухання «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування».

Депутати також утворили тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань вивчення ситуації у зв’язку з проведенням 26 листопада 2006 року позачергових виборів міського голови Кіровограда та забезпеченням конституційних прав громадян під час виборів і виявленням фактів порушення виборчого законодавства.

Юліана ШЕВЧУК.