Заради розпуску парламенту?

Антикризова коаліція, Президент і Прем’єр-міністр досягнуть компромісу стосовно Державного бюджету на 2007 рік. Таке сподівання висловила координатор коаліції Раїса Богатирьова. «Ми сподіваємося, що вже 1 січня будемо мати підписаний Президентом закон про держбюджет», — зазначила лідер регіоналів.

А повернення Президентом закону, наголошувала народний депутат, це — «спільний етап» глави держави і БЮТ «у плані розпуску парламенту навесні 2007 року». Раїса Богатирьова попередила, що такі дії загрожують політичною нестабільністю. «Як координатор парламентської більшості, я впевнена, що і Президент, і політики нині мають ледь не єдину можливість домовитися», — заявила вона.

Антикризова коаліція, нагадала Раїса Богатирьова, звернулася до глави держави з пропозицією провести спільну зустріч з урядовцями для обговорення ситуації навколо держбюджету. Основний фінансовий документ країни, на її переконання, став результатом продуктивної дискусії між гілками влади. Тому й була впевненість, що глава держави його підпише. До того ж більшість пропозицій Президента були враховані.

А ті ініціативи, які надійшли від глави держави після ветування, не можуть бути враховані в повному обсязі, пояснила народний депутат. «Тому ми пропонуємо дискусію, щоб досягти спільної мети і порозуміння», — сказала вона.

Обговорювати проблеми, а не розгрібати завали інтриг

Усі заяви про можливе скасування політичної реформи повинні ґрунтуватися виключно на юридичних підставах, правових основах, а не залежати від якихось суб’єктивних оцінок. Так прокоментував в інтерв’ю журналістам Голова Верховної Ради України Олександр Мороз висловлювання Президента України на прес-конференції для вітчизняних і зарубіжних ЗМІ щодо конституційної реформи та політичної ситуації в державі (див. стор. 4). За словами Олександра Мороза, він здивований змістом та інтонацією глави держави. «Всі тертя, які спостерігаються сьогодні між Кабінетом Міністрів та інститутом Президента України, викликані не змінами до Конституції, а небажанням дотримуватися цих змін», — сказав Голова Верховної Ради. Голова парламенту висловився за те, щоб Президент України проводив щотижня зустрічі з прем’єром та Головою Верховної Ради щодо нагальних питань. Олександр Мороз підкреслив, що керівники трьох гілок влади «повинні обговорювати ключові проблеми політичного життя, а не розгрібати завали інтриг, джерело яких відоме вже всім політикам».

Юліана ШЕВЧУК.

Стріляли...

Позавчора до приміщення Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, в робочий кабінет народного депутата Юлії Ковальової, залетіла куля. На щастя, на момент інциденту в кабінеті нікого не було.

Сама Юлія Вікторівна не назває причини, з якими може бути пов’язана ця пригода: «Я їх просто не бачу».

За фактом, за словами Ю. Ковальової, відразу було порушено кримінальну справу.

Правоохоронці вже затримали місцевого жителя. Попередньо встановлено, що він, перебуваючи в стані наркотичного сп’яніння, з вікна своєї квартири з незареєстрованого мисливського карабіна здійснив декілька пострілів у напрямку будинку, де розташовані комітети Верховної Ради України, одним з яких пошкодив шибку вікна та стіну в кабінеті народного депутата.

Вл. інф.