Узагальнений «портрет» пересічного донеччанина представила соціологічна компанія «ДІАЦ». Під час чергового дослідження, проведеного в першій декаді вересня, соціологи намагалися з’ясувати, крім усього іншого, також смаки й уподобання мешканців області, їхні погляди на життя і на самих себе. Загалом було опитано 1200 осіб.

Хто ж вони, «донецькі»? Соціологи стверджують: незважаючи на численні закиди у регіоналізмі і сепаратизмі, донеччани перш за все відчувають себе громадянами України (48 відсотків), і вже потім — мешканцями регіону чи області (32 відсотки). «Безумовно, половина мешканців області, які ідентифікують себе як громадяни України, — це недостатня кількість респондентів для незалежної самостійної держави, — відзначає Анастасія Коломієць із компанії «ДІАЦ». — Однак це може пояснюватися молодістю української держави та історичним минулим цього регіону, який протягом тривалого часу ідентифікував себе із російською державою». 78 відсотків респондентів зізналися, що пишаються тим, що є мешканцями Донбасу. І лише 46 відсотків відчувають те ж саме стосовно України.

На прохання назвати риси, найбільше притаманні мешканцям регіону, опитані змалювали образ «донбасівця» у таких барвах: працелюбство, широта душі, терпимість, сила духу, оптимізм, пияцтво, покірність, співчуття. Позитивні якості набрали найбільше відсотків, однак заради справедливості деякі респонденти називали й негативні риси земляків: крім зловживання алкоголем, ще байдужість та лінощі. Міф про «донецьких бандитів» на південному сході підтримки не знайшов...

Середньостатистичний донеччанин — швидше консерватор і ностальгує за минулим. У хіт-параді виконавців перші три місця посідають Софія Ротару, Микола Басков і Таїсія Повалій. Більшість опитаних віддають перевагу сучасній «попсі» та радянській естраді. Прихильників «шансону» виявилося лише 2 відсотки (готова битися об заклад, вони представляють прошарок водіїв таксі і «маршруток»). А ось питання про улюблених письменників у багатьох респондентів викликало розгубленість. Чверть мешканців області не визначилися із відповіддю, ще стільки ж заявили, що не мають улюбленців-літераторів. Найбільше прихильників виявилося у Пушкіна, Толстого та Шевченка. На четверту сходинку літературного рейтингу несподівано вирвалася авторка детективів Дар’я Донцова. Випередивши при цьому Шолохова, Булгакова, Єсеніна та інших класиків. У соціологічній компанії висловлюють припущення, що після вивчення класиків за шкільною програмою донецького читача ніщо не вразило так, як легеньке чтиво пані Донцової.

Але найбільш несподівані результати дало, здавалось би, простеньке запитання: які у мешканців області улюблені герої, риси котрих могли б стати прикладом для сучасної молоді? Майже 60 відсотків респондентів вагалися з відповіддю на це питання. Ще понад 30 відсотків заявили, що таких героїв немає. Серед небагатьох названих прізвищ найчастіше повторювалися... Штірліц та Павка Корчагін.

— Виросло нове покоління, але не виросли нові герої, — так прокоментував відповіді директор компанії Євген Копатько. — Так, герої радянського часу — це здебільшого міфи, образи. Але були люди, на яких хотілося бути схожим. Гагарін, наприклад. Зараз ми втрачаємо свою історичну пам’ять. А Штірліц — це більше звучить як анекдот.

Свято номер один на Донеччині — Новий рік (95 відсотків опитаних). Із другим місцем сталися зміни у дусі часу. Якщо раніше це був День Перемоги, то тепер — Великдень. І вже далеко внизу в «рейтингу» опинився традиційний «чоловічий» день 23 лютого.

Найулюбленішою стравою мешканці області назвали борщ. На другому і третьому місцях — відповідно пельмені та картопля. У любові до українського сала зізналися лише 3 відсотки респондентів. А ось закордонних гостей донеччанин частував би здебільшого борщем, варениками і картоплею. Майже половина опитаних пропонувала б «зміцнювати» міждержавні відносини горілкою (решта обрали б вино, шампанське, пиво, самогон і коньяк). Соціологи зауважують: ще сім-вісім років тому найпопулярнішим алкогольним напоєм у мешканців регіону був самогон. Який сьогодні істотно здав позиції.