Робоча група народних депутатів з перших хвилин перебування на Південній регіональній митниці, за словами Ігоря Рибакова, опинилася під пресингом телефонних дзвінків із Києва — «доброзичливці» рекомендували народним депутатам угамувати запал у розслідуванні фактів, викладених у листах і заявах митників з Одеси. Чи не ці самі «доброзичливці» «кришують» контрабанду на Південній регіональній митниці?

Ігор Рибаков навів, як-то кажуть, найсвіжіші факти з тіньової діяльності махінаторів. Замість фактично завезених взуття та одягу, де ставки мита становлять 10 і 12 відсотків відповідно, в офіційних митних документах зазначено рибальські снасті, запасні частини до велосипедів, канцелярське приладдя, штучні квіти. Унаслідок такої, з дозволу сказати, «м’якості» митників Південної регіональної митниці до державного бюджету недонадійшли величезні суми грошей.

Парламентарії прибули до Одеси після того, як на адресу Комітету Верховної Ради із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності надійшли листи, заяви, скарги від співробітників Південної регіональної митниці. Їхні автори обурені свавіллям, зловживаннями, які чиняться, на їхню думку, з вини керівництва Південної регіональної митниці. В Одесу для вивчення викладених у листах і зверненнях фактів прибула і почала роботу група народних депутатів на чолі з народним депутатом Ігорем Рибаковим, котрий очолює підкомітет з питань законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю податкової міліції і дізнання в органах Державної митної служби.

У складі робочої групи — народні депутати Ігор Рибаков, Андрій Шкіль, Володимир Ландик, Валерій Шаманов.

— Основна мета робочої групи, — розповів «Голосу України» народний депутат України Ігор Рибаков, — полягає в перевірці фактів, викладених одеськими митниками. Результатом роботи народних депутатів в Одесі стануть конкретні пропозиції і рекомендації стосовно знищення тіньових схем, а також зловживань і з боку митної служби, і з боку суб’єктів експортно-імпортних операцій.

Парламентарії зазначили: що сьогодні негативні процеси, що відбуваються на Південній регіональній митниці, притаманні й іншим митницям України. Чому зменшуються платежі до держбюджету? Чому Одеська обласна прокуратура відкриває справу за фактом контрабанди на митниці, а Приморська районна прокуратура міста Одеси успішно цю кримінальну справу закриває? Чому, на яких підставах було звільнено вісім оперативних працівників Південної регіональної митниці? Чому так часто відбувається зміна керівного складу митниці? Як викоренити корупцію, контрабанду на митниці? Таких запитань у членів робочої групи Верховної Ради накопичилося чимало.

Народні депутати в ці дні зустрічаються з рядовими митниками, вивчають процес організації переміщення вантажів через митний простір, проводять моніторинг роботи Південної регіональної митниці. Судячи з перших, поки що попередніх, результатів роботи групи народних депутатів на Південній регіональній митниці, висновки будуть більш ніж серйозні та невтішні. Зокрема, і для керівників Держмитслужби.

Одеса.