Вечірнє засідання 12 грудня

Після розгляду на сесійному засіданні цих двох питань, як мовиться, відпочиває сенсаційне призначення главою держави пана Хорошковського у РНБО. Нестора Шуфрича — центрову постать багатьох, м’яко кажучи, нештатних ситуацій у Верховній Раді минулого скликання, призначено головним серед тих, хто має упереджувати надзвичайні ситуації, — природні катаклізми, техногенні катастрофи тощо і боротися з їх рушійними наслідками. Представляв претендента на пост міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи особисто Прем’єр-міністр Віктор Янукович, який сказав, що претендент «має достатній досвід роботи», щоб працювати на цій посаді. А сам Нестор Шуфрич пообіцяв не допустити таких трагедій, як новобогданівська.

Дарма депутати — опоненти такого призначення — намагалися провести прозорі паралелі і вкотре заявляти про політичні чи регіональні критерії у доборі антикризовою коаліцією міністерських кадрів. Уміння есдека Нестора Івановича триматися на політичному плаву (на відміну від багатьох відомих однопартійців) високо оцінено коаліцією і в іншій площині: його покликано не допускати паводків на зразок тих, що розперезалися були в рідному йому Закарпатті. За призначення Нестора Шуфрича міністром проголосували 249 народних депутатів.

Визнаючи право тих, хто «зачарувався» паном Шуфричем, розпоряджатися на власний розсуд кандидатами в міністри — в тому числі й урядовими розпорядниками над повноводдям річки Уж, категорично проти «духовної сваволі» стосовно людини, яка є уособленням іншої української річки, — зачарованої Десни. Проект постанови про вшанування пам’яті геніального сина українського народу, видатного кінорежисера, письменника, публіциста Олександра Петровича Довженка у зв’язку з 50-річчям від дня смерті не набрав належної кількості голосів. Невже лише тому, що проект постанови представляв член опозиційної фракції Володимир Яворівський?

На вечірньому засіданні законодавці повернулися до теми забудови територій. (Наприкінці ранкового вони в цілому схвалили зміни до Закону України «Про планування і забудову територій», що передбачають зокрема, запровадження певних кваліфікаційних вимог до юридичних осіб (фінансова стабільність, фахова кваліфікація) для отримання дозволу на будівництво об’єктів у містах). Зміни внесли до цього самого закону, але вже з приводу спрощення дозвільних процедур у містобудуванні та упередження самочинного будівництва.

Ухваленими змінами до законодавчих актів України унормували питання загальнообов’язкового державного соціального страхування, відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Парламентарії не погодилися з пропозиціями Президента України в упорядкуванні системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю, водночас у першому читанні ухвалили одразу три доопрацьовані законопроекти на антикорупційну тему.