Державний бюджет на 2007 рік може бути остаточно прийнятий цього тижня, якщо врахують зауваження Президента. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності Петро Порошенко. Якщо ж парламент не прислухається до рекомендацій Віктора Ющенка, «Наша Україна», за словами народного депутата, не голосуватиме за подолання вето. А на бютівські голоси, судячи із заяв Олександра Турчинова, антикризовій коаліції взагалі не слід розраховувати. Парламентарій категорично заявив: БЮТ ніколи не підтримає подолання вето.

Отже, коаліції і уряду залишається лише одне. Перекроювати бюджет і шукати гроші для президентських ініціатив. Петро Порошенко запропонував відмовитися від створення недержавного пенсійного фонду для забезпечення пенсіями держслужбовців, скоротити з 3 до 2 млрд. грн. витрати на потреби житлово-комунального господарства, відмовитися від фінансування реконструкції аеропортів.

Учора Прем’єр-міністр Віктор Янукович доручив міністрам спільно з парламентськими комітетами попрацювати над основним фінансовим документом країни. Хоча зізнався: «Можна шукати будь-які компроміси, але я їх практично вже не бачу».

Говорячи про найближчі кроки в бюджетному процесі, глава уряду зазначив, що треба «у спокійній обстановці» перейти до «діалогу з парламентом».

А поки що Кабінет Міністрів дав різку оцінку «популістським» пропозиціям глави держави, ціна яким — 10 мільярдів гривень. Ініціативи, на переконання урядовців, «не ґрунтуються на реальних економічних розрахунках і порушують вимоги статті 95 Конституції України щодо збалансованості бюджету». В оприлюдненій заяві уряд оцінив такі дії «як спрямовані на політичну дестабілізацію в державі та спровоковані ілюзією можливого розпуску Верховної Ради України і призначення дострокових парламентських виборів». Водночас урядовці обіцяють докласти всіх можливих зусиль у межах Конституції та законів країни «задля забезпечення сталого розвитку Української держави та захисту інтересів українського народу».

Для пошуку компромісу з главою держави координатор антикризової коаліції Раїса Богатирьова має намір ініціювати з ним зустріч, повідомила прес-служба Партії регіонів. Народний депутат сподівається на те, що вдасться перенести на 2008 рік деякі ініціативи. Водночас лідер регіоналів зізналася, що вдячна Ющенку за те, що він не діяв за конфліктним сценарієм, а виклав свої зауваження у мінімально короткий термін. Це, на її переконання, свідчить про те, що Президент зацікавлений у мирному розвитку бюджетного процесу і пошуку компромісу.

А глава секретаріату Президента Віктор Балога під час робочої наради з головами обласних державних адміністрацій зазначив, що «у депутатів є достатньо часу доопрацювати цей документ, щоб 2007 рік розпочати з чесним, справедливим і соціально спрямованим бюджетом».