Футбол. Кілька днів тому президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс зробив заяву для преси про те, що на посаді тренера команди залишається Анатолій Дем’яненко.

Хоча дехто поспішив зняти з роботи цього фахівця. А позавчора у прес-центрі клубу Анатолій Васильович спілкувався з представниками ЗМІ. До речі, Дем’яненку нагадали, що він народився в рік Кабана (1959), найкращим футболістом СРСР став також у рік цієї тварини — у 1985-му і наступний — 2007-й — має такий само знак. Отже, натякнули, що від тренера і його команди під оцим «поросячим символом» чекають нових стабільних і переможних виступів на всіх фронтах.

Дем’яненкові нагадали також, що після недавнього поєдинку Ліги чемпіонів проти «Реала» він висловив бажання бачити в обороні своєї команди самих лише українців.

— Ліпше, коли ця лінія складається з людей, котрі спілкуються однією мовою, — пояснив наставник динамівців. — Інакше важко підказувати один одному. Саме така ситуація виникла в нашому колективі. Тому я тоді й сказав про українців-захисників. Вони могли б ефективніше керувати обороною. Проте це стосується не тільки її. Адже в захисних діях участь бере вся команда.

Ще одне. Швидше б наша молодь підросла. Тоді стане легше. У зв’язку з цим хочу порадити журналістам частіше відвідувати матчі з участю «Динамо-2» і нашого складу дублерів. За кордон з першою командою літають шістдесят, або й більше, представників ЗМІ. Та мало кого з них турбує проблема резерву. А молодь також чекає, що за нею спостерігатимуть, оцінюватимуть її дії і перспективу. Отож щиро запрошую вас на поєдинки резервістів.

— Ви не раз заявляли про ваші особисті помилки. Що мали на увазі?

— Насамперед я винен, що «Динамо» вкрай невдало виступило у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Ми мали виступити значно краще. Невдачу пов’язую з переоцінкою групою футболістів власних можливостей після успішного двобою з «Фенербахче». Я винний, бо не зміг вплинути на ситуацію.

— То, либонь, варто було виявити більше жорсткості?

— Її вистачало, повірте. Я спеціально приніс на цю зустріч, щоб ви ознайомилися, перелік штрафів. За появу в нетверезому стані — 10 000 доларів, запізнення на тренування — 500 доларів, пропущене тренування — 1 000, пропуск теоретичного заняття і запізнення на медичний контроль (вимір тиску, ваги тощо), порушення плану відновних заходів — по 500, недотримання встановленої ігрової ваги — 1 000, груба, хамська поведінка стосовно партнерів, суперників, вболівальників, журналістів — 2 500. Цей перелік можна продовжити. Але головне, що він діє.

— Що зі спадку Валерія Лобановського використовуєте у своїй роботі?

— Мені випало щастя працювати з Валерієм Васильовичем і як гравцеві, і як його асистентові. Завжди із вдячністю згадуватиму ті часи. І в своїй роботі я дотримуюсь напрямку, що й мій учитель. Та життя не стоїть на місці, треба щось міняти. Але ідеї Лобановського, його концепції залишаються сучасними й корисними. Я особисто прагну, щоб кожний футболіст, котрий прийшов до нашої команди, легіонер він чи ні, пройнявся динамівським духом, горів бажанням у нашому колективі показати свою найкращу гру.

Потім Анатолій Васильович спростував різні публікації, що Ігор Суркіс нібито наказує йому, яких гравців ставити до складу, а яких ні. Назвав таку інформацію маячнею.

— Поширилися чутки, що певних гравців «Динамо» виставлено на трансфер. Про кого йдеться?

— Зауважу, можливі якісь корективи. Поки що інформація така: на трансфер виставлено Верпаковскіса, Алієва, Петковича, Пеєва, Іримію, Гавранчича, Оберемка, Аладашвілі. Рева та Дмитрулін отримали статус вільних агентів.

До слів Дем’яненка додамо інформацію від президента ФК «Динамо» про те, що Верпаковскісом зацікавився іспанський клуб «Гетафе». «Минулого понеділка Маріс вилетів до Іспанії, — розповів Ігор Михайлович. — Якщо йому там сподобається, то ми укладемо угоду про його оренду на півроку з правом викупу. І «Динамо» отримає 250 тисяч доларів. Якщо «Гетафе» захоче придбати Верпаковскіса, тоді цьому клубові доведеться заплатити нам три мільйони доларів. Таку само суму має сплатити якийсь із англійських клубів — «Редінг» або «Шеффілд Юнайтед», котрі виявляють інтерес до Гавранчича».

...І про плани динамівців на найближчі місяці. Тепер вони перебувають у відпустці, котра триватиме до 5 січня. Саме цього дня лідери чемпіонату зберуться після відпочинку. Чотири дні роботи вдома. 9—19 січня — перший тренувальний збір в ОАЕ. Там працюватимуть одразу дві команди «Динамо» — перша і друга. Для обох колективів заплановано ще й по три контрольні зустрічі. 19 січня під вечір динамівці повернуться додому. А через три вилетять до Ізраїлю, де візьмуть участь у другому міжнародному турнірі «Кубок Першого каналу».

Як повідомили у фонді «Російська академія футболу», котра є головним організатором змагань, 24 січня кияни зіграють із «Маккабі» (Хайфа), 27 січня — з московським «Спартаком». Фінал — 1 лютого. В іншій групі — ЦСКА (Москва), «Шахтар» (Донецьк) і «Хапоель» (Тель-Авів).

Другого лютого кияни повернуться до столиці України. А через чотири дні — знову до Ізраїлю. Там у невеличкому містечку Ейлаті вони візьмуть участь у ще одному міжнародному турнірі. Окрім підопічних Анатолія Дем’яненка, в ньому змагатимуться «Динамо» (Мінськ), «Левський» (Софія) і ще один місцевий клуб. Ізраїльський збір київського «Динамо» триватиме до 17 лютого. Потім три дні вдома. А з 21 лютого по 1 березня — тренувальний збір в одній з європейських країн.

Підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.