Учора опісля обіду народні депутати України працювали у парламентських комітетах. Комітет із питань правосуддя під час свого засідання заслухав внесений Президентом України проект закону про внесення змін до статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України. Як зазначає глава держави у пояснювальній записці до проекту закону, розробка цього документу викликана необхідністю реформування правоохоронної системи України відповідно до норм і стандартів Ради Європи і формування системи досудового слідства.

Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства рекомендував Верховній Раді прийняти за основу в цілому проект закону про внесення зміни до статті 18 Закону України «Про оцінку земель», поданий Кабінетом Міністрів. Документ передбачає встановлення терміну проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів не рідше, ніж один раз у 5—7 років. На думку членів комітету, це доцільний термін переоцінки землі, оскільки у містах є тенденція до постійного її подорожчання. Тож прийняття законопроекту врегулює питання встановлення періодичності проведення таких переоцінок.

Aктуальні питання відносин між Україною та Європейським союзом обговорили голова Комітету з питань європейської інтеграції Наталія Прокопович і голова представництва Європейської Комісії в Україні, Молдові та Білорусі Ієн Боуг.

Під час зустрічі йшлося про розробку нового базового договору на заміну Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Європейським союзом, дія якого закінчується у 2008 році. Як наголосив Ієн Боуг, цей документ міститиме положення про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, якщо Україна стане членом СОТ. У свою чергу, Н. Прокопович відзначила, що для України важливо посилити парламентську складову в розвиткові демократичних рухів у Європі. Зокрема, в українському парламенті вже створено міжфракційну парламентську групу з питань співпраці з корпорацією «Виклик тисячоліття» (МСС). Співбесідники також обговорили ідею створення при українському парламенті Європейського інформаційного центру. Дипломат підтримав таку ініціативу і пообіцяв, що зі свого боку Європейська комісія надаватиме інформаційну допомогу та сприятиме у здійсненні цього проекту.

Голова Комітету у закордонних справах Віталій Шибко зустрівся із виконуючим обов’язки глави представництва Європейської комісії в Україні Шубелем Дірком. Приводом для зустрічі стало оприлюднення представництвом Єврокомісії звіту про події в Україні в поточному році. У документі відзначається позитивна динаміка нашої держави в питаннях свободи слова, чесних і прозорих виборів, антидемпінгових розслідувань. Особливо ЄС оцінив співпрацю з Україною в питаннях енергетики, спільного управління на кордоні з Молдовою, спрощення візового режиму та інших. На початок наступного року заплановано спільне виїзне засідання парламентських комітетів у закордонних справах України та Молдови.

За повідомленнями Інформуправління Верховної Ради.