Ранкове засідання 13 грудня

Учора Верховна Рада України ухвалила Закон «Про встановлення ставок вивізного «експортного» мита на брухт чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикатів з їх використанням». Документом, зокрема, скасовується заборона на експорт брухту легованих сталей, кольорових металів з моменту вступу України до СОТ із запровадженням відповідного експортного мита на такі товари.

Водночас буде введено п’ятирічний перехідний період, протягом якого експорт товарів переробки брухту кольорових металів та їх сплавів здійснюватиметься виключно спеціалізованими металургійними переробними підприємствами за наявності експортного сертифіката якості. Після цього народні депутати підтримали у першому читанні проект постанови «Про рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан підготовки вступу України до СОТ, проблеми та перспективи». Відповідно до цієї постанови Кабінет Міністрів має проінформувати Верховну Раду про здійснені заходи з усунення проблемних питань, які стримують завершення переговорного процесу стосовно вступу України до СОТ, та про стан підготовки остаточного проекту заявки України про вступ до цієї організації. Наступним, ухваленим у першому читанні, законопроектом «Про внесення змін до законів України «Про державну виконавчу службу», «Про виконавче впровадження» пропонується перетворити департамент державної виконавчої служби, котрий на сьогодні є урядовим органом, що діє у складі Міністерства юстиції України, на департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції у статусі структурного підрозділу міністерства, а територіальні органи державної виконавчої служби — на структурні підрозділи відповідних управлінь юстиції.

Далі парламент ухвалив у першому читанні законопроект «Про реструктуризацію заборгованості за надані послуги утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і комунальні послуги, що утворилася станом на перше грудня 2006 року». За словами першого заступника міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Анатолія Орлова, в 2006 році заборгованість населення за послуги ЖКГ зросла на 72,1 мільйона гривень і станом на 10 листопада нинішнього року становила 6,2 мільярда гривень. Отже, щоб запобігти зростанню кількості неплатників, законопроект передбачає продовження терміну реструктуризації заборгованості населення перед підприємствами ЖКГ. Голова Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Юрій Сербін сказав, що комітет підтримує ухвалення цього законопроекту в першому читанні, та зауважив, що оформлення договору про реструктуризацію дає можливість громадянам, які мають заборгованість за комунальні послуги, отримати субсидію.

Після цього Верховна Рада України розглянула низку законопроектів із пропозиціями Президента України. Зокрема, Верховна Рада України не змогла подолати вето глави держави на Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні». Цим законом пропонувалося змінити критерії віднесення населених пунктів до категорії гірських, зокрема, зменшивши показники висоти місцевості за рівнем моря з 400 до 350 метрів. Як зазначила заступник міністра економіки Л. Мухіна, у разі набуття чинності цим законом статус гірського поселення замість сьогоднішніх 711 сіл та містечок з населенням 890 тисяч осіб отримають удвічі більше населених пунктів з населенням 2,5 мільйона чоловік. Це, відповідно, потребує істотного збільшення видатків із державного бюджету. Зважаючи на те, що зазначений закон не визначає джерел їх покриття, Президент запропонував його відхилити, і Верховна Рада з тим погодилася.

Окрім того, Президент повернув до парламенту Закон України «Про внесення змін до статті один Закону України «Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини», оскільки він не узгоджується із Законом України «Про приватизацію державного учбового фонду». Не змігши подолати вето Президента, народні депутати відправили цей законопроект на доопрацювання.

Так само Верховна Рада не змогла подолати вето Президента на Закон України «Про волонтерський рух» та відхилила проект закону «Про загальнодержавну програму ведення сільськогосподарського виробництва на території, що зазнала радіаційного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2007—2016 роки». Насамкінець народні депутати ратифікували угоду «Про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції і розвитку» та угоду між Кабінетом Міністрів та урядом Йорданського Хашимідського королівства «Про морське торговельне судноплавство».