Багатство, яке зненацька впало на голову територіальної громади райцентру Болград у вигляді майна кількох військових містечок колишньої 1-ї аеромобільної дивізії Збройних сил України, житлового мікрорайону, об’єктів соцкультпобуту та житлово-комунального господарства, стало не подарунком, а головним болем. Десять казарм, дві їдальні, автопарки, майстерні з ремонту техніки, два чудові клуби, теплиця, готель, злітно-посадкова смуга, на якій можуть приземлятися всі типи літаків, госпіталь на 200 ліжок, і все це у відмінному стані — ось яку спадщину залишила армія місцевій владі, виконуючи указ Президента про реформування своїх лав. Військове майно безплатно передане у власність територіальної громади.

Було проведено інвентаризацію і складено дефектний акт, згідно з яким Міноборони зобов’язане було відшкодувати Болградській міській раді майже 3,8 мільйона гривень як компенсацію за майбутні ремонтно-відбудовчі роботи в переданих військових містечках, а це 1600 квартир.

Сьогодні в міської влади виникла проблема з опаленням військових містечок і з охороною переданого майна, на яке вже квапляться мародери, намагаючись по цеглинці розтягти те, що залишили військові. Дійшло вже до того, що міський голова Болграда Володимир Качанов особисто, з берданкою, охороняє ночами військові містечка.

Позачергова сесія міської ради поставила питання руба: або Кабінет Міністрів завершує процес передачі військового майна в комунальну власність і виділяє 3,8 мільйона гривень, або депутати міськради повним складом ляжуть на рейки і блокують залізницю Рені—Кишинів та автостраду Одеса—Рені.

На території Одеської області зникають військові гарнізони — вже немає частин і підрозділів у районних центрах Арциз, Рені, селищах Буялик, Кучургани. Покинуті військовим відомством напризволяще селища, злітно-посадкові смуги, майно понтонно-мостових полків розкрадають любителі поживитися на дурничку. А житлові будинки, в яких мешкали військовослужбовці та їхні родини, і взагалі стали нікому не потрібні — їх не опалюють, а люди виживають хто як може.

Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння депутатів міськради в Болграді, стали спроби військових здати в металобрухт експонати музею бойової слави 1-ї аеромобільної дивізії: гармати часів Великої Вітчизняної війни, зразки озброєння.

Одеса.