Мінагрополітики зізналося у фінансових зловживаннях

Тепер там не проти одержати американські гроші, щоб усередині відомства ламати «хребет корупції»

Влада України оголосила боротьбу корупції. Допомогти грошима вітчизняним чиновникам обіцяють США. Відповідні угоди було підписано під час візиту в країну рівних можливостей Прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

«Хребет корупції в Україні за минулі два роки ще більше зміцнився», — зазначив на спеціальному засіданні уряду В. Янукович. За його словами, перевірки показали, що лише цього року втрати скарбниці через прояви корупції становлять 9 мільярдів гривень за загальної видаткової частини держбюджету-2006 у 140 мільярдів. Усіх корупціонерів має бути названо поіменно і покарано, підсумував прем’єр і поїхав до США. Як з’ясувалося, зокрема, по гроші саме на боротьбу з нечистими на руку вітчизняними чиновниками, повідомляє на своєму сайті «Економіка».

Примітно, що одним з перших витратити долари викликалося Мінагрополітики, визнавши наявність у своїх стінах порушень майже на півтора мільярда гривень. Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на підсумки засідання колегії з питання фінансово-бюджетної дисципліни, боротьби з корупцією і контролю за використанням держмайна і фінансових ресурсів. Під час засідання міністр агрополітики Ю. Мельник зазначив, що КРУ і Рахункова палата висунули багато претензій Департаменту управління державною власністю МінАП, бухгалтерського обліку та ревізійної роботи.

Також контролюючі органи незадоволені роботою Аграрної біржі, Державної насіннєвої інспекції, Агентства з реструктуризації заборгованості підприємств АПК, Державної служби з охорони прав на сорти рослин, Державного фонду підтримки фермерських господарств. Є зауваження і до фахівців галузі садівництва, виноградарства і виноробства, обласних і районних управлінь агропромислового розвитку. У Мінагрополітики підкреслили, що протягом першого півріччя підрозділами внутрішнього фінансового контролю міністерства виявлено фінансових порушень на суму 26,9 мільйона гривень. А контрольні перевірки КРУ, йдеться в повідомленні МінАП, зафіксували в системі АПК порушень більш як на 1,3 мільярда гривень.

Валерій ДРУЖЕНКО.

Хитрі фермери перепродували комбайни одне одному

При цьому кожен з них одержував безоплатно компенсацію майже на третину вартості придбаної техніки.

Деякі фермери знайшли ефективний спосіб, як домогтися високої для себе рентабельності. Сільськогосподарське ноу-хау розкрило Головне контрольно-ревізійне управління. Окремі фермерські господарства, користуючись тим, що 30-відсоткове відшкодування вартості першого придбаного комбайна з бюджету проводилося без будь-яких обмежень з його подальшого використання, до справи покупки техніки підійшли занадто «активно». Зафіксовано випадки часткового відшкодування вартості двох тих самих комбайнів. Усього в таких махінаціях було прокручено близько 5,4 мільйона гривень державних коштів, повідомляє «ПроАгро». Спохопившись, у Мінагрополітики кинулися закривати фінансову лазівку. Тепер там терміново готують зміни до порядку використання коштів держбюджету для надання підтримки фермерським господарствам щодо компенсації витрат вартості придбаного першого трактора, комбайна, вантажного автомобіля. За новими правилами відчуження такої техніки можливе лише за умови її експлуатації фермером не менше трьох років. Якщо це відбувається до закінчення зазначеного терміну, зокрема, у зв’язку з ліквідацією господарства, компенсацію доведеться повернути в держбюджет протягом місяця з моменту відчуження.