Відповідно до частини другої статті 94 Конституції України Президент повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою Закон «Про Державний бюджет України на 2007 рік». Про це «Голосу України» повідомила прес-служба глави держави.

Коментуючи своє рішення, Віктор Ющенко зазначив, що частину його пропозицій було враховано. Водночас залишилася низка принципових моментів.

Зокрема, це «не бездоганний» розрахунок прожиткового мінімуму, який занижено до 380 гривень. «Таким чином, 12 мільйонів українських пенсіонерів недорахуються у своєму бюджеті в розрахунку на місяць 26 гривень свого пенсійного забезпечення. Це неприпустимо», — зауважив Президент.

Друга позиція, яка непокоїть главу держави, — спад у 3,5 разу порівняно з 2005 роком темпів зростання мінімальної заробітної плати до 450 грн. А з огляду на збільшення інфляції, податків і вартості споживчого кошика, зростання зарплат буде, фактично, нульове. «В Україні вперше за останні роки може відбутися реальне падіння розміру мінімальної заробітної плати, який є базовим для обчислення заробітної плати близько 10 мільйонів працюючих громадян, зокрема, працівників бюджетної сфери, лікарів, вчителів, працівників культури», — зазначив Президент.

Глава держави проти надання місцевим бюджетам безвідсоткових позичок, які виходять за межі бюджетного періоду, прагнучи не допустити непрозорого розподілу коштів. Віктор Ющенко пропонує скоригувати й положення про оподаткування імпортерів енергоносіїв, що дасть додатково до бюджету 4,5 млрд. гривень. «Я вірю в те, що в нас із парламентом і урядом є всі можливості для доопрацювання цього документа з урахуванням інтересів найбідніших верств населення, позицій, висловлених бізнесом, і вступити у 2007 рік з достойним, чесним і прозорим національним бюджетом», — зауважив глава держави.

«Те, що Президент наклав вето на закон про бюджет, не є несподіванкою, — вважає народний депутат, член фракції «Наша Україна» Ксенія ЛЯпІна. — Всім відома позиція нашої фракції, ми попереджали про те, що неврахування принципових зауважень Президента, найімовірніше, призведе саме до таких наслідків. Але чомусь більшість робить вигляд, що це для них певна несподіванка. Вони просто не хочуть бачити послідовність дій фракції «Наша Україна» і Президента України».

Представник Партії регіонів Тарас ЧорновІл не виключає, що до кінця року Віктор Ющенко підпише бюджет після доопрацювання його депутатами. Парламентарій вважає, що глава держави, накладаючи вето, керувався політичними мотивами, а не економічними. Він нагадав, що в день голосування бюджету народні обранці отримали від Президента листа із подякою урядові та бюджетному комітету «за майже повне врахування його зауважень і застережень».

Народний депутат, секретар фракції СПУ Євген ФІЛІндаш переконаний, що Віктор Ющенко зробив безвідповідальний крок, наклавши вето на закон «Про Державний бюджет України на 2007 рік». «Рішення про вето було прийнято в той же день, коли до секретаріату Президента цей документ надійшов. Ніхто серйозно з бюджетом не працював», — вважає Філіндаш. Водночас, на думку депутата, Віктор Ющенко взяв на себе відповідальність за можливі негативні наслідки свого рішення. Бо якщо вето Президента не буде подолано, фінансування соціальних виплат залишиться на рівні першого кварталу цього року.

Президентське вето — політична гра, і глава держави робить кроки до дестабілізації ситуації і в політичному напрямку, і в економічному, переконаний комуніст Олександр Голуб. «Зруйновані соціальні інтереси громадян. Бюджети попередніх років були гірші за соціальними показниками. Але тоді Ющенко так завзято не боровся», — сказав депутат. Загалом, за його словами, глава держави зацікавлений посіяти невіру людей в антикризову коаліцію.

А заступник керівника фракції БЮТ Олександр ТурЧинов вважає, що бюджет антисоціальний і дуже небезпечний для країни. «Президент застосував право вето, маючи для цього всі підстави. Інша справа, що «регіонали», комуністи, соціалісти спробують тепер перекласти із себе відповідальність на нього за провал своєї внутрішньоекономічної політики. Це небезпека, що вони можуть ховатися за це вето», — наголосив народний депутат.

У свою чергу, голова Комітету з питань бюджету Володимир МакеЄнко в інтерв’ю «Голосу України» зазначив: «Пропозиції глави держави було враховано в бюджеті на 90 відсотків. Щоб підготувати нову редакцію головного фінансового документа країни, нашому комітету потрібно ще три тижні цілодобової роботи». І додав: «Президент подав пропозиції. Але, на жаль, не вказав, де взяти додаткові кошти».