Сьогодні, крім інформації із життя столиці, продовжуємо друкувати звіти «рейдів», здійснених зі співробітниками головного управління з питань захисту прав споживачів КМДА. Маємо першу реакцію місцевої влади на критичну кореспонденцію про кафе, де відвідувачів безсоромно обдурювали: шахраї-виконавці втратили робочі місця. Але чи можливо в такий спосіб розв’язати проблему загалом? Адже коріння її не так у нечесності працівників, як у законодавстві, що сприяє крадіям. Тому редакція разом зі співробітниками управління ініціює внесення поправок до закону «Про захист прав споживачів».

Радянський сервіс вважався ненав’язливим. Нині дожилися, що його нам наполегливо нав’язують. Але от проблема: споживач цікавить продавця послуг рівно доти, доки той за них не сплатить (попередня оплата!). А після того він одразу перетворюється на прохача. Ми не один раз переймалися запитанням: «Чому нас за наші гроші обдурюють і зневажають?». Нині підприємства сфери послуг належать приватним підприємцям, на яких суспільство покладало великі надії: прийде справжній господар, то того, хто йому приноситиме гроші, нарешті поважатимуть.

І він прийшов. Незважаючи на те, скільки ми йому платимо, нас обважують, обраховують, зневажають. В чому річ?

У колишньому СРСР усі були рівні ще й тому, що держава платила нам майже однакову зарплатню, незалежно від результатів праці. Тому слюсар-сантехнік напідпитку міг знущатися, приміром, з академіка, скільки влізе.

Тоді професія працівника сфери послуг вважалася мало не непристойною, а поняття «прислужитися» було рівнозначне втраті власної гідності. І так ми викохали ту «гідність», що престижна в цілому світі робота у сфері сервісу в нас і досі вважається ганебною. Навіть незважаючи на те, що свідоме життя більшості офіціантів, продавців, прибиральниць, таксистів та інших працівників сфери послуг розпочалося вже за інших умов. І сприймають нас, споживачів, винятково, як об’єкт для приниження чи шахрайства. Тому, приміром, у наших державних установах, готелях, магазинах, закладах торгівлі, громадського харчування обслуговуючий персонал ніколи першим не привітається з відвідувачем, як це заведено у світі. Незважаючи на всі декларації щодо «споживача, який завжди правий»...