Винятково важливим напрямом розвитку законодавства є правове забезпечення цілісної системи соціального захисту. Саме тому слід посилити роль органів місцевого самоврядування у розв’язанні цих питань. На цьому наголошували учасники семінару-наради «Напрями розвитку системи соціального захисту в Україні», який провів комітет Верховної Ради з питань соціальної політики і праці спільно з Міністерством праці та соціальної політики. До участі в семінарі-нараді було запрошено не лише народних депутатів України, а й представників постійних комісій із питань соціальної політики обласних, Київської та Севастопольської міських рад, науковців та представників громадських організацій.

Голова Комітету з питань соціальної політики і праці Іван Бондарчук у своєму вступному слові зауважив, що соціальний напрям, за Конституцією, — один із головних пріоритетів держави. Однак депутати облрад працюють в обмежених можливостях у рамках чинного законодавчого поля. Тому дуже доречно налагодити прямі зв’язки постійних комісій облрад з парламентським комітетом для вдосконалення законодавства. За словами І. Бондарчука, основним завданням парламенту нинішнього скликання має стати забезпечення визначального чинника розвитку економіки і держави загалом: підвищення розміру заробітної плати, питома вага якої в собівартості продукції в Україні — істотно нижча порівняно з розвиненими країнами. Потребують законодавчого розв’язання також питання переходу на погодинну оплату праці. Парламент уже прийнятв у першому читанні законопроект, автором якого є І. Бондарчук, про встановлення мінімального розміру зарплати на рівні прожиткового мінімуму.

У своєму виступі міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв розповів про низку новацій, запроваджених урядом у сфері соціального захисту в держбюджеті-2007. Зокрема, виплати допомоги при народженні дитини — 8,5 тисячі грн. — відтепер буде цілком передбачено у держбюджеті (раніше ці виплати здійснювали з двох джерел — з держбюджету і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності), і отримуватимуть жінки цю допомогу через управління праці і соціального захисту на місцях. Окрім того, з дванадцяти соціальних програм для потерпілих від аварії на ЧАЕС дев’ять доручено фінансувати Міністерству праці та соціальної політики. Міністр звернувся до представників облрад з проханням, щоб до захищених статей у місцевих бюджетах обов’язково було віднесено компенсацію сім’ям-«чорнобильцям» з дітьми, а також компенсацію за харчування дітей-«чорнобильців» у школах.

Учасники зібрання також наголошували на потребі якнайшвидше прийняти проекти Трудового кодексу, законів про єдиний соціальний внесок, загальнообов’язкове державне медичне страхування, про зайнятість населення, єдину тарифну сітку працівників бюджетної сфери тощо. Промовці зазначали, що необхідно прискорити роботу з наближення основних мінімальних соціальних гарантій до базового стандарту — прожиткового мінімуму, впорядкування системи пільг, встановлених законами України для окремих категорій громадян.

Учасники наради дійшли висновку, що особливості законодавчої діяльності нинішньої Верховної Ради мають визначатися високим рівнем очікувань у суспільстві на економічне зростання та підвищення рівня життя населення. Розв’язання цих завдань має бути стрижнем законодавчої діяльності депутатського корпусу. А діалог між парламентаріями та депутатами обласних і міських рад на терені соціальної політики вирішено започаткувати як традицію. Для глибшого розуміння ситуації на місцях парламентський комітет проводитиме і виїзні засідання у регіонах.