Уважно стежу за публікаціями «Голосу України» про рішення КМДА щодо підвищення тарифів на ЖКП для киян («Не платиш? Виселяйся!» 07.12.06) і дискусіями політиків, хто має на це право. Одні твердять, що місцева влада, інші — що Кабмін. Президент вважає підвищення тарифів необгрунтованим, хоч обгрунтування не оприлюднювалося. Хто з них має рацію? Якщо місцева влада, то чому сюди намагаються втрутитися Кабмін і Президент? А якщо уряд, то чому він не припинить вакханалію у Києві? Страшно таке читати і страшно жити.

З другого боку, дивує обурення киян. Їхня середня заробітна плата, якщо вірити статистиці, 1600 чи 1700 грн. (деякі джерела називають 1000 грн.) — вища, ніж в інших регіонах. Але вони не бажають платити за ЖКП більше, ніж досі. Та й у Києві лише обіцяють підвищити тарифи з січня — якщо «народ дозволить»...

А хто питає нас тут, у провінції, де статки менші, а вища плата запроваджена ще в червні? Опалення — по 5 грн. за кв. м, холодна вода в 4 рази дорожча, ніж досі, що становить 25 грн. з мешканця, а за гарячу, то страшно й сказати! Тим часом забезпечення ЖКП можна оцінити на «двійку» і то з мінусом: вода постачається з перебоями, дахи протікають, світло у дворах і на вулицях не вмикається, а електрична напруга в оселях така низька, що не працюють навіть телевізори.

Зате Україна продає електроенергію за кордон за низькими цінами (прочитав про це також у «Голосі України») — по 14 коп. за кВт. Якщо маємо такий надлишок електроенергії, то чому вона для власних споживачів коштує так дорого нині, а обіцяють ще й подорожчання у січні? Нехай дадуть відповідь урядовці та енергетики-торгівці, які, за їхніми запевненнями, патріоти, що люблять святу Україну.

Ви, журналісти, все знаєте. То поясніть, що відбувається у країні?

Шостка Сумської області.