Днями Печерський районний суд Києва ухвалив рішення за адміністративним позовом громадянина А. Осадчого, яким зобов’язав Центральну виборчу комісію підбити підсумки збирання підписів за проведення всеукраїнського референдуму з питань членства України в організації НАТО та участі держави в Єдиному економічному просторі. Про це повідомив відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

Повний виклад зазначеного рішення протягом п’яти днів буде надіслано до комісії. І тільки після цього голова ЦВК Ярослав Давидович проведе відповідний брифінг для ЗМІ і прокоментує порушене питання.

А у прес-службі СДПУ(о) (нагадаємо, до ініціативних груп з проведення вищезазначеного референдуму переважно входили соціал-демократи) повідомили, що збір підписів за проведення всеукраїнського референдуму проходив з жовтня 2005 по березень 2006 років. Всього 4 мільйони 664 тисячі 902 громадян України поставили свої підписи за проведення референдуму, на який були винесені питання: «Чи згодні ви з тим, щоб Україна стала членом Організації Північноатлантичного договору (НАТО)?» і « Чи підтримуєте ви участь України в Єдиному економічному просторі (ЄЕП) разом з Російською Федерацією, Республікою Казахстан і Республікою Білорусь, у відповідності з Договором про формування Єдиного економічного простору, підписаним 19 вересня 2003 року?»

Як повідомив адвокат А. Мошинський, процес за позовом громадянина Осадчого до Центральної виборчої комісії проходив з 16 листопада 2006 року, усього відбулося п’ять засідань суду, причому з ініціативи Центральної виборчої комісії судові засідання двічі переносилися.

Свою точку зору на ситуацію, що склалася довкола проведення референдуму з НАТО і ЄЕП, виклав заступник голови СДПУ(о) Ігор Шурма. «Сьогодні, спостерігаючи за рішеннями судів про дії ЦВК, потрібно дати відповідь на питання: хто ставить зараз додаткові перешкоди і перепони для умов, коли український народ зможе висловити свою позицію стосовно вступу в НАТО чи вступу в ЄЕП?