Працівники податкової міліції розкрили схему штучного формування податкового кредиту з ПДВ великими підприємствами-споживачами природного газу

Операції із ввезення на митну територію України природного газу за зовнішньоекономічними контрактами, укладеними на виконання міжнародних договорів України, звільнені від сплати ПДВ.

Подальший продаж такого газу на внутрішньому ринку України оподатковується за нульовою ставкою. Такий порядок оподаткування не поширюється на операції з продажу газу для населення, бюджетних установ та інших споживачів, що не є платниками цього податку.

Однак мають місце факти порушень законодавчих норм. Імпортований без сплати ПДВ природний газ реалізується підприємствам, які відповідно до технологічного циклу виробництва продукції споживають значні обсяги природного газу і при цьому в ціну отриманого газу входять суми податку на додану вартість, що у свою чергу призводить до штучного формування податкового кредиту з ПДВ.

З цією метою до ланцюга постачальників газу на підприємства включаються комерційні структури, які при реалізації імпортованого природного газу безпідставно проводять нарахування податкових зобов’язань з ПДВ у розмірі 20%. Фактично вказані суми податку до бюджету не надходять, в переважній більшості зазначені суб’єкти господарювання мають ознаки фіктивності. За подібним фактом у Рівненській області порушено кримінальну справу. Податківці встановили, що одне з великих підприємств регіону отримало від київської фірми для виробничих потреб природний газ на суму майже 93 млн. грн. За отриманою інформацією, вказаний газ було імпортовано на митну територію України відповідно до зовнішньоекономічних контрактів між Україною, Туркменистаном та Росією і в подальшому реалізовано столичним підприємцям за нульовою ставкою. А вже вони продали газ рівненському підприємству з нарахуванням ПДВ, що дозволило останнім сформувати податковий кредит на суму майже 15,5 млн. грн. У свою чергу податки до бюджету сплачено не було через застосування рівненським підприємством схеми ухилення від оподаткування.

За результатами перевірки податківців заявлену до відшкодування з бюджету суму значно зменшено, а порушники відповідатимуть згідно з чинним законодавством.

Як повідомив перший заступник голови ДПА України — начальник податкової міліції Валерій Корячкін, подібний випадок далеко не поодинокий. На сьогодні встановлено, що лише два газотрейдери з Києва у такий спосіб продали газ сімнадцяти великим підприємствам металургійної, хімічної, енергетичної, харчової галузей промисловості не лише Рівненської, а й Запорізької, Дніпропетровської, Луганської, Донецької, Хмельницької та Полтавської областей на суму близько 800 млн. грн., що дозволило останнім сформувати податковий кредит у розмірі понад 130 млн. грн. Загалом київські бізнесмени, згідно з документами, отримали понад 12,5 мільярда кубометрів газу на суму майже 4,7 млрд. грн. Як комерсанти збиралися розпорядитись у майбутньому блакитним паливом, встановить слідство.

Нині у рамках розслідування кримінальних справ за цими фактами працівники податкової міліції проводять відпрацювання близько 200 підприємств, які були задіяні в зазначених схемах.