Футбол. Кубок країни. 1/4 фіналу. Матчі у відповідь. 9—10 грудня.

«Шахтар» (Донецьк) — ПФК «Севастополь». 6:1. 9 000 глядачів. Голи: Бєлік, 7, 59, 79, Окодува, 32, Каіка, 34 (автогол), Кучер, 41 — А. Шевчук, 28. На 61-й хвилині Воробей («Шахтар») не реалізував пенальті. Перший матч — 1:0.

«Металіст» (Харків) — «Іллічівець» (Маріуполь). 2:0. 10 000. Фомін, 45+2, Рикун, 55 (п). Перший матч —0:0.

«Таврія» (Сімферополь) — «Сталь» (Дніпродзержинськ). 1:0. 2 554. Першин, 31. Перший матч — 4:1.

«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Динамо» (Київ). 1:2. 18 000. Мелащенко, 75 — Шацьких, 64, Юссуф, 94. Вилучено Єзерського («Дніпро», 77, фол останньої надії). Перший матч — 1:1.

Оцими матчами закінчилася літньо-осінньо-зимова частина сезону—2006/2007 в українському футболі. Тепер він уже остаточно йде на канікули. Але варто сказати кілька слів про чвертьфінальні баталії, котрі підводили рису під згаданим змагальним періодом. Точніше, про один поєдинок, котрий став по-справжньому кубковим і подарував уболівальникам гостре протистояння досить високого рівня.

Якби хоча б половина матчів у наших національних змаганнях відбувалися за таким гострим і бойовим сценарієм, то ми впевнено могли б стверджувати, що футбол в Україні прогресує. Звісно, йдеться про протистояння «Дніпра» і «Динамо».

Невелику перевагу в першому таймі мали господарі. Проте головні події відбулися після перерви. Динамівці вирівняли становище і згодом відкрили рахунок. Мілевський скинув м’яча на Шацьких, котрий ефектним ударом з лінії карного майданчика вразив дальню «дев’ятку».

Кияни мали нагоди розвинути успіх. Однак, як і в першому матчі, Протасов зробив вдалу заміну, і Мелащенко зрівняв рахунок. Після виконання Бартуловичем штрафного Корніленко в один дотик пробив і влучив у стійку воріт. А тут і Мелащенко чудово зіграв на добивання.

В основний час суперники так і не вирішили, хто сильніший. Та на четвертій хвилині першого додаткового тайму «Динамо» схиляє шальки терезів на свій бік. Оборона Дніпра помиляється під час створення штучного положення «поза грою», Юссуф спокійно виходить на зручну позицію і точно б’є під поперечину.

Утім, розв’язка могла статися значно раніше, коли на 77-й хвилині Шацьких утік від охоронців і мав опинитися сам на сам із Куслієм. Тому Єзерському нічого іншого не залишалося робити, як руками звалити форварда «Динамо» неподалік штрафного майданчика. І вилучення — справедливе покарання. Іншого рішення бельгійський арбітр Вервекен не міг прийняти.

Зрозуміло, ця ситуація вплинула на подальший перебіг подій. Сили дніпропетровців згасали швидше, ніж у їхніх опонентів.

Анатолій Дем’яненко, тренер «Динамо»:

Гадаю, вболівальники отримали задоволення від побаченого. Гра, безперечно, була цікава і захоплива. Я вдячний своїй команді, що сповна віддалася боротьбі. Щось виходило, щось — ні. Але це через те, що ми мали важкий ігровий графік. До того ж багато футболістів були розчаровані результатом зустрічі з «Реалом». То був певний психологічний стрес. Тому в поєдинку проти «Дніпра» ми довірили футболістам, котрі нечасто грали під час цієї половини сезону. І вони не підкачали.

Олег Протасов, тренер «Дніпра»:

Сьогодні ми діяли гідно. Завдяки везінню можна було б перебігати «Динамо» і піти далі в турнірі. Якщо порівняти в позиціях, то клас виконавців, звичайно, у київського «Динамо» вищий. Я це кажу з жалем. Адже і в «Дніпрі» розпочали збирати футболістів, які вміють не тільки боротися на полі, а ще й грати у футбол. Звичайно, коли ми залишилися вдесятьох, то було вже складно протистояти динамівцям. До хлопців жодних претензій не маю, вони старалися, діяли самовіддано.

* * *

Учора в ПФЛ відбулося жеребкування півфінальних пар Кубка країни. Зустрічаються: «Металіст» — «Динамо», «Шахтар» — «Таврія».