14 лютого 2007 року виповнюється 40 років з того дня, коли за наказом міністра загального машинобудування СРСР було закладено перший кубометр бетону першого корпусу майбутнього ВАТ «Чернігівський завод радіоприладів» («ЧеЗаРа»). Його було спроектовано і збудовано передусім для загальних космічних потреб. Тривалий час завод працював на оборонний і ракетно-космічний комплекс колишнього СРСР.

Підприємство виробляло апаратуру та пристрої неруйнуючих методів контролю, цифрових відлікових пристроїв та систем електроавтоматики і управління до верстатів з програмним управлінням, релейно-комутаційних пристроїв до автоматизованої перевірки електромонтажу, апаратури ретрансляції телевізійних сигналів, сигналів зв’язку, навігаційної наземної, бортової та телеметричної апаратури для системи літаководіння та судноводіння цивільного флоту. Одним з основних видів продукції була перетворювальна апаратура, датчики тиску, температури, інерції, вологості, оборотів та інші. Великий попит мала телеметрична апаратура, яку і нині використовують для вимірювання та реєстрації технологічних параметрів у різних галузях промисловості, охорони здоров’я, транспорту, зв’язку та сільському господарстві.

У скрутні дев’яності на «ЧеЗаРі» теж були нелегкі часи, але заводу вдалося вистояти, зберегти виробничий потенціал, кадри, залишитись одним з провідних підприємств Національного космічного агентства України (НКАУ). Здебільшого це заслуга керівника трудового колективу Костянтина Івановича Колесника.

У теперішній час «ЧеЗаРа» випускає хоч і обмежений, але якісний асортимент товарів народного споживання: це, зокрема, радіоприймачі «Данко», які працюють від електричних мереж напругою 220 В або від чотирьох елементів А343. Підключення їх до радіомережі непотрібне, вони легкі, приймають передачі Національного Українського радіо та всі програми у FM-діапазоні. Зручні та довговічні п’єзозапальнички, які виробляє завод. Має неабиякий попит садово-городній інвентар, вироблений з якісної сталі.

Але у час, коли світовий ринок заполонили дешеві товари з Китаю, важко утримати ринки збуту вітчизняних товарів народного споживання. «ЧеЗаРа» зробив ставку на наукоємну продукцію, яка має велику окупність. Тому 70 відсотків виробленого заводом спрямовано для космічних потреб.

Нині багато країн, які, не маючи засобів доставки супутників на орбіту, потребують для свого народного господарства апарати зв’язку, спостереження, метеоспостереження та інші. Для виведення цих апаратів на орбіту використовують засоби доставки Росії та України. Що більша кількість запусків, то більша потреба у датчико-перетворювальній апаратурі чернігівського виробництва, у нових її розробках. Лише за рахунок останніх обсяги поставок на один ракетоносій зросли на 30—35 відсотків. Якщо у 2005 році обсяги поставок спецапаратури становили 6 мільйонів 362 тисячі гривень, то на 2007-й замовлено продукції майже на 13 мільйонів гривень. Підприємство за свій рахунок розробляє та випробовує нові датчики та перетворювачі. Це дуже велика стаття витрат. Тому ці розробки ведуться за умови подальших поставок та окупності витрат. Також КБ «ЧеЗаРа» працює над удосконаленням системи «Сіріус», яка збирає всю інформацію з датчиків. Дочірнє підприємство «Завод радіоприладів, перетворювачів і датчиків» ВАТ «ЧеЗаРа» (ДП «Завод «РаПіД» ВАТ «ЧеЗаРа») випускає датчико-перетворювальну апаратуру, без якої неможливі запуски ракет-носіїв, супутників і російського походження, і українського. КБ заводу має досвід розробок датчикової апаратури для потреб народного господарства. У його планах освоєння ще більших обсягів та розширення виробництва.

Проте наукоємна продукція виробляється не тільки для космосу. Чернігівський завод радіоприладів ВАТ «ЧеЗаРа» протягом багатьох років працює на ринку телекомунікацій і добре відомий як виробник апаратури цифрових систем передачі.

Одне з найсучасніших нових рішень — універсальна платформа доступу «Мультиком-ЧеЗаРа», розроблена на підприємстві останніми роками.

Ідеологія заводу — виконати побажання споживача: «Все обладнання з одних рук».

Нове обладнання сертифіковане і освоєне в серійному виробництві. Воно має високу економічність та надійність.

Платформа «Мультиком-ЧеЗаРа» включає в себе велику лінійку приладів і пристосувань, які конче потрібні операторам зв’язку.

Основу платформи складають підсистеми: багатофункціональний мультиплексор МП-30Є, системи передач вторинного та третинного ущільнення ІКМ-120/480-ЧРН, низка пристроїв абонентських та цифрових закінчень, лінійних пристроїв, включаючи лінійні тракти HDB3 та sHDS. «Мультиком-ЧеЗаРа» постійно розвивається. Нині розроблюються нові підсистеми.

Обладнання «ЧеЗаРа» вигідно відрізняється від аналогічної апаратури високими показниками «ціна—якість», зручним сервісним обслуговуванням та кваліфікованою консультацією фахівців.

Універсальна платформа «Мультиком-ЧеЗаРа» забезпечує всю інфраструктуру для підключення до сучасної цифрової АТС.

Крім обладнання доступу, «ЧеЗаРа» сьогодні пропонує споживачу також нову комунікаційну техніку — цифрову систему комутації «ВОСТОК», розроблену досвідченими харківськими спеціалістами підприємства УТС «Українські телекомунікаційні системи». ЦСК «ВОСТОК» — це сучасна АТС, котра може працювати як прикінцева, опорна або транзитна. Вона може з успіхом застосовуватися у місцевих, сільських та корпоративних мережах і базових, і альтернативних.

Великий інтерес викликають електронно-механічні замки «Кобра» з таймерною системою управління, що виробляє завод. Замок розроблено на основі новітньої концепції створення систем захисту від несанкціонованого доступу до помешкання. Він має підвищену опірність до злому. Засув та защіпка витримують впродовж хвилини (це зовсім не мало!) докладене до них зусилля до 980H (100кг/с). Електроживлення замка відбувається від джерела постійної напруги 6 В (це 4 елементи живлення ААА напругою 1,5 В).

Нещодавно ВАТ «ЧеЗаРа» почало випускати новітню розробку НВО «Екотерм» — контактно-поверхневі водонагрівачі потужністю від 100 до 3000 кВт. Вони працюють при атмосферному тиску, можуть розміщуватися під дахами будівель, використовувати жорстку і артезіанську воду без попереднього пом’якшення. Водонагрівачі оснащенні сучасними засобами контролю та управління, мають максимально високий ККД — 98 відсотків за значної економії газу (порівняно з котлами високого тиску 40—50 відсотків; 1 Гкал коштує 60 грн., що дає втричі більший економічний ефект у зіставленні з централізованою системою теплопостачання).

Контактно-поверхневі водонагрівачі призначені для автономного децентралізованого опалення та гарячого водопостачання підприємств, комунальних закладів, житлових будівель і об’єктів індивідуального будівництва котеджного типу в складі стаціонарних і мобільних опалювальних систем. Принцип дії водонагрівача засновано на прямому контакті води, що піддається нагріву, і продуктів згорання. Поряд з серійним виробництвом водонагрівачів ВАТ «ЧеЗаРа» забезпечує проектування опалювальних систем, їх монтаж, налагоджування, запуск та сервісне обслуговування.

ВАТ «ЧеЗаРа» має великі технологічні можливості з механічної обробки металів та неметалів, лиття алюмінію та його сплавів, виготовлення односторонніх та багатошарових друкованих плат, складання друкованих плат методом поверхневого монтажу, збірки радіоелектронних пристроїв та їх випробування, мікроелектронного виробництва, гальванічного та лакофарбового покриття деталей, у тому числі порошкового покриття.

...40 років для людини — це пора розквіту, а для великого заводу — час становлення, вихід на нові шляхи розвитку.

Вітаючи трудовий колектив і керівництво підприємства з нагоди сорокаріччя заснування, бажаємо їм процвітання і трудових звершень. Сподіваємося, що у ВАТ «ЧеЗаРа» попереду буде ще багато досягнень у виробництві.

Чернігів.