Цього пленарного тижня парламент має остаточно завершити розгляд законопроектів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк на вчорашньому засіданні погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і комітетів. Загалом, за його словами, парламентарії мають розглянути 70 питань, серед яких шість — внесених Президентом України.

Крім того, Адам Мартинюк закликав парламентські комітети працювати згідно з Регламентом, а тимчасові слідчі комісії — звітувати в зазначені терміни. Інакше, попередив він, головуючий може оголосити про припинення роботи такої комісії.

Сьогодні уряд звітуватиме про виконання рекомендацій парламентських слухань «Про стан забезпечення житлом та іншими гарантіями соціального захисту військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб». На вечірньому засіданні парламентарії заслухають попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування факту порушень прав народних депутатів України та розглянуть питання ратифікації. Зміни до Земельного кодексу (стосовно заборони продажу земель сільськогосподарського призначення), до Закону «Про планування і забудову територій» (про спрощення дозвільних процедур у містобудуванні та попередження самочинного будівництва) народні обранці планують розглянути у другому читанні і три законопроекти стосовно протидії корупції — в першому.

Завтра парламентарії заслухають звіт тимчасової слідчої комісії з питань перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканала СТБ з боку народного депутата Олега Калашнікова, що мало місце 12 липня 2006 року біля будинку Верховної Ради. Сесійна зала також розгляне «сотівський» проект закону про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикатів з їх використанням, проект постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан підготовки вступу України до Світової організації торгівлі, проблеми та перспективи», загальнодержавну програму ведення сільськогосподарського виробництва на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2007—2016 роки», законопроект про амністію та низку документів про ратифікацію.

Попередній звіт ТСК з питань розслідування обставин і причин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе та з’ясування причин зволікання в розслідуванні кримінальної справи, а також низку кадрових питань народні депутати планують розглянути у четвер. Зокрема, цього дня парламентарії можуть звільнити з посади Голову Служби безпеки України Ігоря Дріжчаного і планують достроково припинити повноваження народних депутатів, які вже обіймають посади міністрів, — Віктора Коржа та Василя Цушка. У порядку денному — обрання голів, заступників, секретарів, членів комітетів Верховної Ради, призначення Анатолія Селіванова постійним представником Верховної Ради в Конституційному Суді. Крім того, парламентарії розглянуть зміни до Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», з пропозиціями Президента, зміни до кодексів стосовно відповідальності за самовільне захоплення земельної ділянки, до Закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України», до деяких законодавчих актів стосовно встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, до Закону «Про виконавче провадження» (стосовно заборони конфіскації житла за борги з житлово-комунальних послуг) тощо.

А у п’ятницю буде заслухано звіт ТСК з питань перевірки ситуації із забезпечення природним газом українських споживачів, розрахунків за поставлений природний газ та можливих порушень чинного законодавства на енергетичному ринку, а також розглянуто закон про опозиційну політичну діяльність.

Наступний тиждень також буде пленарним. З 19 по 22 грудня, повідомив Адам Мартинюк, на розгляд Верховної Ради винесено 67 питань. Перший заступник Голови Верховної Ради також закликав парламент до кінця поточного року прийняти державну програму соціально-економічного розвитку України на 2007 рік.