«Конгрес бачить у перспективі соціалістів України членами Партії європейських соціалістів, а Україну — членом ЄС». Таке доповнення до резолюції конгресу, запропоноване Головою Верховної Ради, лідером СПУ Олександром Морозом, отримало схвальну підтримку лідерів Партії європейських соціалістів на сьомому конгресі ПЄС, який відбувся 7—8 грудня в португальському місті Порту. У партію входять політичні організації соціального спрямування 25 країн — членів Європейського союзу.

Серед гостей були українські соціалісти, яких представляли голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз і секретарі політради Віталій Шибко та Ярослав Мендусь.

Головне гасло конгресу — «Нова соціальна Європа». Курс на соціалізацію суспільного життя і роль соціалістів та соціал-демократів у здійсненні такої політики були провідною темою дискусії. Єдність, узгодженість дій соціалістів у відстоюванні інтересів людей найманої праці під час здійснення пропагандистських та агітаційних кампаній, законодавчої роботи в Європарламенті та національних парламентах підкреслювались як найважливіша умова перетворення континенту на Європу соціальну, соціалістичну.

Цій темі був присвячений виступ Сеголен Руаяль, котра має реальні шанси стати президентом Франції від соціалістів (вибори відбудуться у першій половині 2007 року). Вона заявила, що у разі обрання на високу посаду ініціюватиме схвалення Конституції Євросоюзу всіма суб’єктами цього об’єднання країн (сьогодні Конституцію ЄС схвалено в 16 країнах—членах ЄС).

Делегація українських соціалістів провела зустрічі з керівниками делегацій від Європарламенту, Чехії, Німеччини, Австрії, Польщі, Португалії, Росії, Литви, Угорщини. Відбулася тепла розмова з С. Руаяль.