Пленум КПУ поставив політичний ультиматум

У суботу, 9 грудня, відбувся черговий пленум ЦК Компартії України. Як повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» голова Кримського рескому КПУ народний депутат Леонід Грач, на пленумі відбулася жорстка розмова щодо ситуації в країні, а також про взаємини в антикризовій коаліції. Він заявив, що пленум поставив політичний ультиматум членам антикризової коаліції, оскільки «з ряду раніше досягнутих домовленостей не виконуються зобов’язання», зокрема це стосується позиції фракції СПУ стосовно закону про голодомор. Крім того Л. Грач вважає, що Партія регіонів не виконує також домовленостей з кадрових питань, насамперед по Криму і ряду інших регіонів. «Нас це не влаштовує... Неприпустимий розвиток таких процесів», — сказав народний депутат. За його словами, пленум погодився з тим, що якщо «не будуть виправлені помилки», то КПУ «залишає за собою право вийти з коаліції». Відповідаючи на питання, чи ставилося на голосування питання про вихід КПУ з коаліції, Л. Грач зазначив, що воно обговорювалося в порядку дискусії.

Пленум ЦК КПУ прийняв заяву, в якій назвав Президента Віктора Ющенка «загрозою демократії і цілісності країни», оскільки «він і його оточення зосередили свою діяльність на організації «помаранчевого саботажу». Також пленум звільнив з посади 2-го секретаря ЦК КПУ Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка за його заявою й обрав 2-м секретарем народного депутата Ігоря Алексєєва.

Відбувся з’їзд УРП «Собор»

У суботу, під час з’їзду Української республіканської партії «Собор», головою партії переобрано народного депутата Анатолія Матвієнка. Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», за його кандидатуру проголосували 253 делегата, проти — 4. З’їзд також прийняв резолюцію, в якій проаналізовано помилки виборчої кампанії 2006 року і визначено курс на об’єднання національно-демократичних політичних сил з метою створення в майбутньому могутньої партії.