У листопаді зростання промисловості прискорилося до 8,3 відсотка, за 11 місяців — до 5,6 відсотка проти рівня минулого року.

Власне, сюрпризом це стало для багатьох. Після того, як у 1999 році відновилася позитивна динаміка промвиробництва, листопади статистично були скромніші за попередні місяці, цього разу промисловість спрацювала краще, ніж у жовтні на 0,2 відсотка. Цілком слушно зауважує той, хто вказує на відкладення переробки врожаю цього року, проте так само очевидно на пожвавлення ділової активності впливають потужний струмінь інвестицій в основний капітал та інерція високого внутрішнього попиту. Збільшився випуск продукції в усіх індустріальних секторах, окрім виробництва коксу та продуктів нафтопереробки і хімії, де спад становив відповідно 18,3 та 4,3 відсотка. Проте, природно, вирішальний вплив на високий показник місяця мали металургія і переробка металів (8,9 відсотка), питома вага яких у структурі промвиробництва — неабияка. І традиційно ті сектори, які пов’язані з виробництвом продукції кінцевого споживання, — деревообробка (16,2 відсотка), харчова промисловість (23,1 відсотка), машинобудування (12,8 відсотка), виробництво будівельних та скловиробів (15,6 відсотка), гумових та пластмасових виробів (12,8 відсотка) та ін. Промисловість із сюрпризом дала змогу Мінекономіки спрогнозувати за підсумками року зростання обсягів промвиробництва у 5,5 відсотка, проте власного прогнозу у 6 відсотків я не мінятиму, бо вірю, що на фініші року ділова активність не згасатиме, а додаватиме. А поки що підсумуємо. За 11 місяців видобувна галузь збільшила оберти до 5,8 відсотка, деревообробка — до 13,1, машинобудування — до 11,5, харчова — до 9,4, целюлозно-паперова — до 9,3, металургійна — до 8,5 (після п’яти місяців спаду). У невиправних аутсайдерах — легка промисловість (-1,9 відсотка) і нафтопереробка (14,1 відсотка). Ситуація на ринку нафтопродуктів непокоїть дедалі більше. Вже не тільки заполітизовані експерти, а й статистика закликає до потреби збільшити переробку сировини на вітчизняних НПЗ.

І останнє. Питома вага промисловості у валовому внутрішньому продукті чи не найбільша, тож від кінцевого промислового показника багато в чому залежить динаміка економічного зростання цього року. За високий результат варто поборотися.