Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства розглянув проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України про вдосконалення системи державного регулювання у сфері будівництва житла та недопущення махінацій на зразок сумнозвісної «Еліти-Центр».

Заступник голови комітету В. Поляченко зазначив, що прийняття цього законопроекту обумовлюється потребою унеможливлення в подальшому махінацій на ринку житлового будівництва, захисту інтересів інвесторів та притягнення до відповідальності посадових осіб органів державної та місцевої влади. Одночасно він наголосив, що окремі положення цього законопроекту вже прописані в чинному законодавстві. Він повідомив, що у Верховній Раді зареєстровано ще два подібні законопроекти і запропонував об’єднати їх, щоб колектив авторів спільно зробив цілісний врівноважений закон.

Як повідомляє інформуправління Верховної Ради, передбачається внесення змін до законів України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», «Про рекламу», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» для встановлення заборони залучати кошти фізичних осіб на інвестування будівництва житла та фінансувати будівництво відповідного жилого будинку до виникнення в забудовника в установленому порядку права на забудову. Також депутати наголосили на обмеженні реклами про нове будівництво доти, доки забудовник не отримає дозволу на спорудження та не погодить виділення земельної ділянки під це. Дискусії спричинили положення законопроекту про обов’язковість страхування ризиків та можливість повернення вкладених коштів, якщо будинок вчасно не буде здано в експлуатацію чи недобудовано. На думку депутатів, це відкриває можливості для перепродажу проінвестованих квартир та ущемлення інтересів інвесторів.

Парламентський Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства, з огляду на те, що законопроект посилює захист прав інвесторів будівництва житла, рекомендує Верховній Раді розглянути законопроект у першому читанні та взяти його за основу з подальшим доопрацюванням.