Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 6 грудня.

Група Е. «Ліон» (Франція) — «Стяуа» (Румунія). 1:1 (Діарра, 12 — Діка, 2).

«Динамо» (Україна, Київ) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 2:2. Голи: Шацьких, 13, 27, Роналдо, 86, 88 (п).

«Динамо»: Шовковський, Маркович, Родріго, Родольфо (Мандзюк, 34), Несмачний, Гусєв, Юссуф, Михалик, Белькевич, Мілевський (Ротань, 84), Шацьких. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

«Реал»: Лопес, Мічел Сальгадо, Торрес, Мехія, Роберто Карлос, Ньєто (Валеро, 74), Бекгем, де ла Ред (Гарсіа, 70), Діарра, Роналдо, Кассано. Тренер — Фабіо Капелло.

Попереджено: Родріго, 29, Роналдо, 37.

Арбітр — Майкл Райлі (Англія).

Київ. НСК «Олімпійський». 6 градусів. 30 000 глядачів.

В Н П М О

1. «Ліон» 4 2 0 12—3 14

2. «Реал» 3 1 2 14—8 11

3. «Стяуа» 1 2 3 7—11 5

4. «Динамо» 0 2 4 5—16 2

Група F. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Бенфіка» (Португалія). 3:1. «Копенгаген» (Данія) — «Селтик» (Шотландія). 3:1. «Манчестер Юнайтед» — 12, «Селтик» — 9, «Бенфіка» — 7, «Копенгаген» — 7.

Група G. «Порту» (Португалія) — «Арсенал» (Англія). 0:0. «Гамбург» (Німеччина) — ЦСКА (Росія). 3:2. «Арсенал» — 11, «Порту» — 11, ЦСКА — 8, «Гамбург» — 3.

Група H. «Андерлехт» (Бельгія) — АЄК (Греція). 2:2. «Мілан» (Італія) — «Лілль» (Франція). 0:2. «Мілан» —10, «Лілль» — 9, АЄК — 8, «Андерлехт» — 4.

Анатолій Дем’яненко, ясна річ, був не в захопленні від того, що його підопічні, ведучи в рахунку два м’ячі ще за чотири хвилини до закінчення основного часу, все-таки втратили таку бажану перемогу.

— У цій Лізі чемпіонів у нас багато чого не вийшло через грубі помилки в обороні, — сказав він після зустрічі кореспонденту «Голосу України». — Щоразу та сама картина спостерігається. Ось і проти такого іменитого суперника, як «Реал», показуючи загалом досить змістовну гру, ми не уникли помилок, що вплинули на результат. Хоча ми працюємо персонально з кожним гравцем, усім пояснюємо, показуємо. Та віз і нині там. Якась недбалість, розхлябаність... Інших слів і не добереш. Було б значно краще, якби в обороні діяли тільки українські футболісти.

— А які інші причини невдачі в нинішній Лізі чемпіонів?

— Високий травматизм. У ході турніру ми втратили близько десяти гравців. От і сьогодні Родолфо, якого змушені були замінити, одразу зі стадіону доправили до лікарні з підозрою на струс мозку...

Хоч би як там було, а знаменитий «Реал», як ніколи, був близький до поразки. Максим Шацьких двічі забив у першій половині зустрічі. Але на останніх хвилинах «вершковим» вдалося уникнути невдачі. Роналдо замкнув навіс Девіда Бекгема з кутового, а згодом реалізував зароблений пенальті і зрівняв рахунок.

Хоча «Реал», як кажуть, ще раніше зарезервував собі квиток до 1/8 фіналу. Насамперед тому Фабіо Капелло дозволив собі залишити кількох своїх зірок в Іспанії або посадив у запас. Однак і такий варіант складу був той іще: Бекгем, Роналдо, Роберто Карлос...

Однак для «Динамо» перемога в цьому двобої була потрібніша. Тому вони більше старалися. Вони активно використовували свій правий край, де і визрів перший гол. Валентин Белькевич виконав навіс, а Шацьких випередив Альваро Мехію і відправив м’яча в сітку мимо Дієго Лопеса, забивши свій десятий гол у Лізі чемпіонів.

Слід зазначити, що на старті чудово проявив себе Бекгем, виконуючи роль диспетчера, віддаючи прекрасні передачі. Якби однією з них скористався Антоніо Кассано, то рахунок зрівнявся б уже на 17-й хвилині.

Але, як то є у футболі, не забив ти — пропускай. Красива комбінація у виконанні Олега Гусєва і Артема Мілевського дала змогу Шацьких прорвати оборону гостей. Воротар відбив перший удар, а повторним Максим уразив ціль. За півгодини гри з іспанським грандом «Динамо» забило майже стільки ж, скільки за п’ять попередніх матчів групового етапу, в яких кияни відзначилися тричі.

На початку другого тайму Шацьких мало не оформив хет-трик — йому забракло лічених сантиметрів, щоб дістатися м’яча після небезпечного прострілу Гусєва.

Незважаючи на критичну ситуацію, Капелло не спокусився кинути в бій грандів, які перебували в запасі, зокрема Рууда ван Ністелроя, Робіньйо. І, як бачимо, мав рацію. Багато зробив Роналдо. Спочатку він влучно пробив лівою зблизька, а коли його збили, впевнено реалізував пенальті.

— Ми провели два несхожі тайми, — прокоментував журналістам Фабіо Капелло. — В першому, попри те що, в нас були моменти для взяття воріт, підводила реалізація. У другому ми змогли додати у швидкості, в русі, і можливостей стало ще більше. Так вийшло, що наші голи відбулися під завісу гри. Можливо, «Динамо» рано заспокоїлося, а за такими гравцями, як Роналдо, котрий зробив дубль, потрібно пильнувати до фінального свистка. Я радію з того, що він поступово набирає форму, а також з того, як прогресують наші молоді футболісти. Під час перерви я нагадав своїм підопічним, що про поразку не може бути й мови, і вони мене зрозуміли...