Додаткові умови приватизаторам? Заборонити!

Такої думки з приводу практики висування додаткових умов участі покупців в аукціоні, конкурсі з приватизації державного майна парламентський Комітет з питань економічної політики. Він, як повідомляє парламентське Інформуправління, рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому проект закону (реєстр. номер 2351) про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації, внаслідок чого Фонду державного майна України, в тому числі Верховній Раді Автономної Республіки Крим та місцевим радам, буде заборонено встановлювати додаткові умови приватизаторам.

Іншими нормами документа Кабінетові Міністрів України буде надано право встановлювати замість Фонду держмайна кваліфікаційні вимоги для учасників конкурсу, відкритих торгів з продажу контрольного пакета акцій підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Члени комітету вбачають у цих нормах своєрідний заслін «прихватизаторам», адже з’явиться додаткова можливість впорядкувати процеси приватизації державного майна, надати їм більшої прозорості, підвищити зацікавленість до неї з боку потенційних інвесторів та істотно збільшити надходження коштів до державного бюджету.

А ось парламентський Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи обіцяний «золотий інвестиційний дощ» не зваблює. Він висловив застереження до законопроекту «Про стимулювання інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання в Україні у сфері розробки та впровадження енергозберігаючих заходів та енергоефективних проектів» і рекомендує Верховній Раді його відхилити. Попри те, що автори документа (проект № 2519) обіцяють створення сприятливих умов для інвестування в українське промислове виробництво на розробку та впровадження енергозберігаючих заходів та енергоефективних проектів, надання податкових пільг відповідним виробникам, що в перспективі знизить енергозалежність усієї вітчизняної промисловості.

Обговорюючи проект, народні депутати з цього комітету звернули увагу на екологічний аспект, з огляду на норму про «70 відсотків коштів від збору за забруднення навколишнього природного середовища, що підлягають сплаті суб’єктами господарювання». Було запропоновано цей розділ вилучити, оскільки він, на думку народних обранців, не є фінансово обґрунтованим. Розгляд такого питання, зауважували вони, можливий лише після сформування Державного реєстру підприємств, установ, організацій, які опікуються розробкою, впровадженням та використанням енергозберігаючих заходів та енергоефективних проектів. На його базі можна було б здійснити економічні розрахунки, ефективність енергозберігаючих заходів і термін дії законопроектної норми, наголосив голова комітету Валерій Кальченко. Крім того, унормування такого співвідношення може призвести до узаконення прецеденту, коли деякі категорії забруднювачів природного середовища домагатимуться залишити частку від збору за забруднення у своєму користуванні.

Басейн і джакузі в... райраді

У Вінниці, на відміну від деяких обласних центрів, районні ради відстояли своє право на існування. Проте, як саме використовують приміщення у найбільшій райраді обласного центру, Ленінській, міський голова Володимир Гройсман побачив на власні очі під час чергового щомісячного об’їзду міста. Про цю поїздку «батьки» міста не попереджували господарів названої райради, тож і зустріли гостей не її керівники, а... будівельники. Найбільше їх працювало у підвальному приміщенні. Коли гості спустилися туди, то не могли стримати здивування. Найперше їхню увагу привернув... басейн. Він уже майже готовий, залишилося лише напустити води. Поруч споруджується солярій, джакузі. Орендар заявив, що робить усе на законних підставах, пред’явив договір оренди частини приміщення строком на десять років. Мовляв, які претензії?

Хоч як дивно, такої само думки дотримувався і голова Ленінської райради Юрій Бондар. «Та ніяка це не сауна, — доводив він, — тут буде оздоровчий центр. І що в цьому поганого? Одні орендарі нам безплатно полагодили систему вентиляції, інші — сантехніку. Ми на таке ніколи грошей не знайшли б».

До «інших» орендарів гостям довелося довго достукуватися. Ще до зустрічі з господарем будинку, вони звернули увагу на великі металеві двері у тому самому підвальному приміщенні. Коли їх нарешті відкрили, то побачили, що за спеціально обладнаними столами працюють, як з’ясувалося, майстри-ювеліри. Вони не звертали уваги на гостей, продовжували зосереджено виконувати роботу. Лише один — той, хто відчинив двері, подав договір на оренду частини приміщення приватною ювелірною майстернею. Термін договору — один рік.

— Не райрада, а філія комерційних структур, — мовив спересердя міський голова і додав, що чинним законодавством заборонено використовувати адмінприміщення органів місцевого самоврядування не за призначенням. Раніше, за словами Володимира Гройсмана, міськрада не могла впливати на вирішення подібної ситуації. Бо будівлі усіх райрад у місті Вінниці перебували у їхній же власності. З метою зосередження комунального майна, що розташоване на території міста, в одних руках облрада 10 листопада ц. р. прийняла рішення про передачу їх міській територіальній громаді. Тож вона й вирішуватиме, як бути далі із саунами, басейнами та джакузі...

Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.