У середу в рамках дводенного офіційного візиту Голови Верховної Ради України Олександра Мороза до Республіки Польща відбулася зустріч української парламентської делегації з головою польсько-української парламентської групи Сейму і Сенату Республіки Польща Мареком Кухцінським та депутатами—членами групи.

Під час зустрічі наголошувалось на зацікавленості у розвитку міжпарламентської співпраці на всіх рівнях, що сприятиме поглибленню економічного співробітництва між Україною та Польщею.

Голова Верховної Ради України висловився за конкретизацію роботи двосторонньої Міжпарламентської українсько-польської асамблеї.

Серед перспективних напрямків двосторонньої співпраці він назвав розвиток транзитної мережі між Україною та Польщею, прикордонного співробітництва, співпрацю в енергетичній сфері, «законодавчий супровід зняття проблеми енергозабезпечення для України і Польщі». На думку Голови Верховної Ради України, двостороння міжпарламентська асамблея має взяти активну участь у законодавчому супроводі вирішення цих питань.

Під час зустрічі також йшлося про важливість подальшого розвитку співпраці в агропромисловому комплексі, науковій, освітній сферах, обміну досвідом реформування страхової та пенсійної систем.

О. Мороз і М. Кухцінський висловились за необхідність визначення питань двосторонніх відносин, які потребують першочергового розгляду, і винести їх на опрацювання робочими групами у рамках українсько-польської парламентської асамблеї.

Відповідаючи на запитання польських парламентаріїв, Голова Верховної Ради України підкреслив, що на всіх сьогоднішніх зустрічах обговорювалося питання поставок м’ясної продукції з Польщі в Україну. У цьому контексті він поінформував, що український парламент ухвалив закон про ветеринарну медицину, який повністю відповідає вимогам СОТ. Кабінет Міністрів України також працює над розв’язанням цієї проблеми, у Польщі працює делегація українських інспекторів. «У робочому порядку все буде вирішено. Важливо, щоб і польська, і українська сторони дотримувалися стандартів», — сказав О. Мороз.