На відпочинок за місто

Київщина незабаром стане центром зеленого туризму України. Принаймні такі плани щодо свого регіону має Володарська райдержадміністрація.

Її представники звернулися по допомогу до кафедри країнознавства і туризму КНУ імені Тараса Шевченка. Фахівці після детального аналізу наявних можливостей та потенціалу розроблять рекомендації з розвитку новітніх форм туристичної діяльності. Гостей, до речі, є чим зацікавити. Наприклад, відвідуванням місцевої церкви Покрови Богородиці, відомої своїми розписами «Стас Нерукотворний» та «Покрова Богородиці». Зроблені вони за ескізами видатного художника Миколи Реріха.

Ідея відпочити у сільській хатині, назбирати грибів у лісі, поїсти юшки із зловленої власноруч рибки може зацікавити не лише українців — мешканців гамірних мегаполісів, а й іноземців, для яких цікава культура нашого народу. Переваги для клієнтів ще й у тому, що відпочинок «під грушею» виявиться значно дешевшим, ніж, наприклад, у модних готелях чи на елітних курортах. Для самих селян — це можливість додаткового заробітку, вирішення проблеми безробіття.

На жаль, на вітчизняному ринку туристичних послуг відчувається брак такої пропозиції. Окрім цього, залишають бажати кращого дороги в селах, та й не скрізь є навіть водогони, щоб забезпечити відвідувачів елементарними умовами. Туризм із зеленого перетворюється на екстремальний. Також є потреба у розробці цікавих маршрутів. Гостям необхідно запропонувати відповідний сервіс, зрозумілі карти та оригінальні сувеніри. Ще одним способом популяризації об’єкта відпочинку є створення власного, хай і найпростішого, сайта в Інтернеті. Такий метод пошуку інформації стає дедалі популярніший. Сподіваємося, що ентузіасти з Володарщини усі зазначені моменти врахують.

Вікторія ЛАКИЗЮК.

Кредитний крок до екологічного виробництва

Ділова репутація «Запоріжсталі», ступінь довіри до підприємства міжнародних фінансових інституцій передували підписанню кредитної угоди з Cіtіbank під контракт на будівництво нової лінії соляно-кислотного травлення. У грудні 2005 р. ВАТ підписало контракт з австрійською фірмою «Сіменс ФАІ» на поставку устаткування для цього проекту. Гарантом підписаної кредитної угоди є Австралійський контрольний банк. Зі збільшенням виробництва, розширенням асортименту й зниженням витрат енерго- й сировинних ресурсів у разі впровадження цієї технології «Запоріжсталь» планує одержати річний економічний ефект на рівні 165,5 млн. грн.

Упровадження технології соляно-кислотного травлення — один з етапів програми техпереозброєння і модернізації підприємства в межах чинної стратегії створення на комбінаті екологічно чистого виробництва. Такі проекти раніше не реалізовували в Україні.