Опозиція критикує бюджет та готується до нових виборів

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко під час прес-конференції заявила, що ухвалений Верховною Радою бюджет на 2007 рік погіршує життя людей та несе в собі загрозу незалежності країни. До того ж, на її думку, практично всі показники бюджету розраховані неправильно.

Зокрема, Ю. Тимошенко зазначила, що показник інфляції, на якому базується формування дохідної та видаткової частини бюджету, «розрахований не просто неправильно, а жахливо неправильно». Адже якщо доходи базуються на показнику інфляції у 10 відсотків, а вся його видаткова, соціальна частина розрахована на заниженій цифрі інфляції у 7,5 відсотка, то це вказує або на непрофесійність уряду, або на фальсифікацію бюджету, вважає лідер БЮТ. Крім того Ю. Тимошенко звертає увагу на завищення показників зростання валового внутрішнього продукту (бо вони розраховані на старих цінах за енергоносії) та встановлення 2,5 відсотка дефіциту бюджету, що автоматично збільшує зовнішній борг України на 5 мільярдів гривень. Та й загалом, на думку лідера БЮТ, кабінет Януковича «живе сьогоднішнім днем», бо «у довгостроковій програмі запозичень до 2009 року уряд запланував у 2,5 разу збільшити державний борг — до 188 мільярдів гривень».

Водночас Ю. Тимошенко зазначила, що завдяки опозиції у бюджеті відсутні положення про вільні економічні зони та технопарки, повернуто пільги зі сплати ПДВ для сільгоспідприємств, вдалося прибрати норму, яка забороняла сплачувати пенсію працюючим пенсіонерам, тощо. Ю. Тимошенко також повідомила, що свої думки щодо бюджету на 2007 рік вона виклала Президенту під час зустрічі, яка відбулася в середу.

Коментуючи свою зустріч із Віктором Ющенком, Юлія Тимошенко зазначила: політична криза в країні вийшла сьогодні на такий рівень, що подолати її можна лише внаслідок скасування конституційної реформи через Конституційний Суд з подальшими достроковими парламентськими виборами. «Наша команда працює над правовими основами, щоб це сталося якомога швидше», — сказала лідерка БЮТ, проте запевнила журналістів, що під час зустрічі з Президентом питання дострокових виборів не обговорювалося. (До речі, за повідомленням прес-служби глави держави, позиція Віктора Ющенка також збігається з позицією БЮТ у питанні недосконалості політичної реформи, проте Президент проти скасування політреформи.)

Натомість було обговорено підготовлений робочою групою законопроект про парламентську опозицію та ухвалений у першому читанні законопроект про Кабінет Міністрів.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

Найболючіші виклики сучасності

Бідність, трудова міграція, епідемія СНІДу, використання дитячої праці, застосування насильства під час затримання, корупція... Цей аж ніяк не весь перелік викликів сучасності оприлюднила на вчорашньому «круглому столі» Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова.

За моніторингом Омбудсмана, за межею бідності перебувають близько 70 відсотків населення. А майже чверть працюючих отримують зарплату близько 400 гривень, яка навіть менша за прожитковий мінімум для працездатних осіб (525 гривень). Ніна Карпачова розглядає повернення трудових заощаджень як один із важливих чинників подолання бідності. У профільному парламентському комітеті підтримана її позиція стосовно визначення конкретних джерел погашення заощаджень в обсязі не менш як 1,5 відсотка ВВП щорічно — це близько дев’яти мільярдів. (На сьогоднішній день людям повернуто лише три мільярди.) Водночас Уповноважена проти підвищення цін на житлово-комунальні послуги. Зростання тарифів, наголошувала вона, не може випереджати збільшення доходів населення.

Омбудсман стурбована і вкрай низькою довірою українців до представників Феміди, нерозкритим убивством Георгія Гонгадзе і перебуванням в найгіршому СІЗО України журналіста Володимира Лутьєва, справа якого, на її переконання, має замовний характер. Уповноважена вважає, що потрібно створити тимчасовий судовий орган для перегляду тих кримінальних справ, в яких засуджені не визнають себе винними.

У полі зору Уповноваженої залишається захист українських мігрантів. Днями за сприяння Омбудсмана і наших дипломатів поляки підписали позасудову угоду про добровільне відшкодування завданої родині Сергія Кудрі матеріальної та моральної шкоди. Нагадаємо, заробітчанина, який повертався з вагітною дружиною до України, вбили польські поліцейські. А нещодавно за сприяння Ніни Іванівни після 56 (!) звернень до органів місцевої влади видано оглядовий ордер дитині-сироті в Києві.

Заступник голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич звернув увагу на захист прав людей з обмеженими фізичними можливостями. Найболючіші проблеми для них, за його словами, — недоступність освіти, транспорту, виборчого права, інформації і навіть владних інституцій. Інвалід на візку, казав парламентарій, не може потрапити навіть до суду, в тому числі і до Конституційного, через непристосовані для коліс східці.

Наталя ЯРЕМЕНКО.