Потрібні інвестиції

Учора завершився візит Прем’єр-міністра України Віктора Януковича до США. У своєму останньому на американській землі виступі під час робочого ланчу з провідними представниками фінансових і ділових кіл США в Нью-Йорку Віктор Янукович заявив, що до влади в Україні прийшли стабільні сили. А він сам розраховує працювати в уряді найближчі п’ять-десять років, і закликає американські ділові кола до співпраці, повідомляє УНІАН.

Віктор Янукович підкреслив, що в його уряду є велике бажання побудувати прозору політику —і внутрішню, і зовнішню: «Україна — це держава, яка визначилася зі своїм внутрішнім і зовнішнім курсом. Я приїхав до США для того, щоб це сказати. Сподіваюся, мене почують». Відзначивши, що сьогодні Україна експортує близько 70 відсотків своєї сировинної продукції, Янукович повідомив, що тепер уряд пропонує інноваційно-інвестиційну модель розвитку української економіки. «Є завдання поглиблювати глибину переробляння сировинних ресурсів, для чого потрібно залучати величезні інвестиції», — сказав він, пообіцявши, що його уряд налаштований створити відповідні умови, сьогодні й уряд, і парламент уже над цим працюють.

У цьому контексті прем’єр повідомив, що у грудні при уряді буде створено такий дорадчий орган, як рада інвесторів, до співпраці з яким він запросив американських бізнесменів, пообіцявши їм враховувати їхню точку зору стосовно змін до економічного законодавства України. Янукович також заявив, що саме 2006 року Україна вперше отримала можливість створення ефективної системи управління. «Уперше створено коаліцію в парламенті, коаліційний уряд, уперше перерозподіл повноважень між президентом і урядом дає цій системі працювати ефективно й відповідально», — сказав Янукович. Тому, за його словами, тільки цього року з’явилася можливість почати системні реформи в державі.

Можливість діалогу не втрачено

Треба покласти край війні та протистоянню на рівні Президент — Прем’єр-міністр України. Можливість ефективного діалогу між главою держави та прем’єром ще не втрачено. На основі цінностей, які поєднують українців і мають об’єднати інститути влади. Про це заявила на прес-конференції координатор парламентської коаліції, лідер фракції Партії регіонів у Верховній Раді Раїса Богатирьова .

Лідерка парламентської коаліції охарактеризувала прийнятий парламентом у цілому державний бюджет України на 2007 рік як «документ національного компромісу» і висловила переконання, що Віктор Ющенко підпише цей закон. За словами Р. Богатирьової, у Президента є кілька варіантів реакції на ухвалений парламентом держбюджет-2007: не підписати його, підписати із зауваженнями або ж погодитися, що уряд і парламент максимально врахували пропозиції глави держави. «Переконана, у Президента не буде причин прислухатися до тих, хто радить йому не підписати цей документ, — вважає Р. Богатирьова. — Він має дуже сильну політичну карту і, гадаю, не використає цю карту проти народу України і як гарант Конституції підпише бюджет».

Коментуючи проблему з міністром закордонних справ Борисом Тарасюком, лідерка парламентської коаліції назвала рішення про його відставку справедливим. Вона зазначила, що у глави держави ніхто не забирав права подавати кандидатуру міністра закордонних справ, але за Конституцією у нього немає права звільняти цього міністра. Депутат наголосила, що особиста поведінка Б. Тарасюка «створювала конфлікт між інститутами влади», тому коаліція відправила міністра у відставку. За словами Р. Богатирьової, єдиний правовий вихід із ситуації, що склалася з міністром закордонних справ, — Президент має право подати наступну кандидатуру, а коаліція має право її затвердити. Рішення Печерського суду Києва щодо поновлення Б. Тарасюка на посаді міністра депутат назвала «лише процедурним рішенням», котре коаліція має намір оскаржити.

Коментуючи внесений народними депутатами з Партії регіонів законопроект про мови, Р. Богатирьова назвала цей документ «дуже важливим для нації та країни», не менш важливим, ніж економічні законопроекти. На її думку, закон про мови навіть певною мірою стабілізуватиме соціальну ситуацію в країні.

Юліана ШЕВЧУК.