Чергові директиви

Питання підготовки запланованого на 22 грудня робочого візиту в Україну президента Російської Федерації Володимира Путіна затверджені указом глави української держави Віктора Ющенка. Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Відповідно до затвердженого плану заходів, МЗС доручено до 15 грудня підготувати проект програми візиту російського президента, пропозиції по складу офіційної делегації України і супровідних осіб. До 18 грудня на Михайлівській площі також мають підготувати до підписання Декларацію про зміст україно-російського стратегічного партнерства і План дій Україна — Росія на 2007—2008 роки. Кабінетові Міністрів Віктор Ющенко доручив до цього ж числа підготувати і внести йому на затвердження проект директив на офіційні переговори під час робочого візиту.

В указі також зазначається, що Рада національної безпеки і оборони України та МЗС повинні до 15 грудня подати до секретаріату Президента України пропозиції до виступів і тез Президента України на засіданні Україно-російської міждержавної комісії, а також погоджені з російською стороною проекти програми засідання комісії і протоколу стосовно результатів засідання. Відповідним міністерствам і відомствам доручено до 11 грудня підготувати і представити до МЗС аналітичні довідки про стан, перспективи розвитку і проблемні питання двостороннього співробітництва між Україною та РФ у відповідних сферах, а також обґрунтування тем, які необхідно порушити на переговорах.

МЗС до 15 грудня має представити в секретаріат Президента України пропозиції до виступів, бесід і переговорів Президента України відповідно до програми робочого візиту, а також біографічну довідку про В. Путіна і низку інформаційно-довідкових матеріалів.

Кабмінові доручено до 18 грудня вжити заходів для підписання під час візиту угоди між урядами України та Росії про реадмісії, а також протоколу про внесення змін і доповнень до міжурядової угоди про пункти пропуску через державний кордон між Україною та РФ.

До 26 грудня МЗС має представити Президентові України і Кабінетові Міністрів звіт за підсумками робочого візиту В. Путіна, а до 3 січня 2007 року — план заходів з реалізації досягнутих домовленостей і укладених угод під час робочого візиту, підкреслюється в документі.

Цікаво, якщо якесь із доручень не буде виконано у строк, Путіна через Черномирдіна попросять почекати з візитом?

Міністри оборони відкривають дорогу засіданню комісії Ющенко—Путін

Учора в Києві відбулися зустріч міністра оборони України Анатолія Гриценка з віце-прем’єром, главою Міноборони РФ Сергієм Івановим, а також перше засідання підкомітету з питань безпеки україно-російської міждержавної комісії. На порядку денному, зокрема, звіти підкомісії, програми Ан-70, питання використання 31 випробного центру в Криму.

«Це засідання останнє з підкомітетів, що відкриває можливість зустрічі наших президентів Віктора Ющенка і Володимира Путіна», — зазначив міністр оборони України Анатолій Гриценко. А Сергій Іванов привітав усіх словами: «Здоровенькі були!». Як повідомили напередодні переговорів у прес-службі Міноборони України,

за результатами зустрічі сторони підпишуть двосторонні документи про співробітництво міністерств оборони, регламент роботи підкомітету міждержавної комісії і протокол першого засідання підкомітету.

Європейці пропонують нам нову угоду

Майбутня угода про поглиблену співпрацю України та ЄС має відображати європейський вибір Києва. З такою заявою виступили глави держав і урядів так званого Веймарського трикутника — Німеччини, Франції та Польщі, повідомляє «Німецька хвиля».

На зустрічі європейські лідери пропонують укласти з Україною додаткову угоду. «Вона має стати основою для співпраці і відповідати європейському виборові України», — наголосила канцлер ФРН Ангела Меркель. Вона також додала, що цей документ, однак, не міститиме положення про початок переговорів про вступ України до ЄС. Питання співпраці з Україною на порядок денний зустрічі «трійки» виніс Лех Качинський, який висловив занепокоєння, що майбутня інтеграція України до ЄС може обмежитися лише створенням зони вільної торгівлі.