Ранкове засідання 6 грудня

Учора Верховна Рада прийняла державний бюджет України на 2007 рік. За це рішення проголосували 249 народних депутатів. Розглядаючи основний фінансовий документ у другому читанні, народні обранці затвердили розмір доходів, видатків і граничний розмір дефіциту головного фінансового документа країни з урахуванням зауважень профільного комітету. До розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної платні зауважень не було. За кожну з цих статей проголосували 248 депутатів.

А передувала цьому доповідь Першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів Миколи Азарова. Він виокремив три основні завдання, що стояли перед урядом під час розробки фінансової конституції.

Передусім Микола Янович зупинився на видатках, спрямованих на соціальний захист населення після підвищення цін на природний газ і житлово-комунальні тарифи. Однак, якщо для субсидій населенню передбачено 1 млрд. 62 млн. грн., то на компенсацію підприємствам різниці у вартості газу — 2,6 млрд. грн.

Перший віце-прем’єр повідомив, що субсидії отримають 60 відсотків тих, хто на них претендує. Він обгрунтував це зростанням з 1 січня мінімальної зарплати. Мовляв, нині найбідніша сім’я отримуватиме в місяць 1600 грн., з яких вона зможе заплатити 300 грн. за житлово-комунальні послуги.

Потім Микола Азаров зауважив, що уряд збільшив на 4 млрд. грн. затрати на фінансування регіонів. Він також назвав цифри збільшення фінансування на освіту, охорону здоров’я, культуру та науку.

Уряд запропонував і кошти для здешевлення кредитів під інвестиційні проекти.

Голова профільного комітету Володимир Макеєнко насамперед спростував інформацію про відсутність кворуму під час голосування за проект головного фінансового документа на засіданні комітету. Він акцентував на тому, що в проекті враховано всі зауваження і пропозиції глави держави. За його словами, комітет вніс корективи і дозволив уряду самостійно перерозподіляти кошти з одних статей на інші.

Потім розпочалися виступи представників фракцій. Найкритичнішими були, зрозуміло, представники опозиції. Зокрема, Павло Жебрівський ще раз заявив про відсутність необхідної кількості народних депутатів на засіданні комітету. Водночас він вважає, що проект держбюджету створює умови для ручного управління державними коштами.

Олександр Турчинов звернув увагу на те, що мінімальна зарплата і мінімальна пенсія обчислювалися з розрахунку інфляції у шість відсотків, тоді як у проект головного фінансового документа країни закладено зростання цін на 10 відсотків.

Критикував проект державного бюджету і лідер комуністів Петро Симоненко, який назвав його перехідним.

Верховна Рада прийняла постанову про відзначення 100-річчя від дня народження Сергія Корольова.

Крім того, народні депутати 226 голосами ухвалили Закон «Про перелік об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2007 році». «За» проголосували фракція Партії регіонів, СПУ, п’ять бютівців, двоє нашоукраїнців. Комуністи не голосували за цей закон.

Затвердження такого переліку спрямоване на зниження ризиків недовиконання прибуткової частини державного бюджету. Про це заявив голова підкомітету з питань приватизації Комітету з питань економічної політики Верховної Ради Михайло Чечетов, коментуючи зауваження Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка про доцільність затвердження переліку окремим законом. Оскільки, за його словами, такий перелік визначає уряд.

До списку включили — ВАТ «Укртелеком» і ВАТ «Одеський припортовий завод». Крім того законом передбачено приватизацію пакетів акцій 12 обленерго, ВАТ «Макіївський коксохімічний завод», Содового заводу, ВАТ «Холдингова компанія «Луганськтепловоз» та інші. Парламентарії вилучили з переліку об’єктів, що не підлягають приватизації, 17 об’єктів, зокрема Суднобудівний завод імені 61-го комунара, готель «Спорт» і готельний комплекс «Дніпро». Також законом передбачено вилучити 43 підприємства з переліку об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані. Серед них — низка видавництв.

На початку засідання член фракції «Наша Україна» В’ячеслав Коваль заявив, що коаліція демонструє неповагу до законів, ігноруючи рішення Шевченківського районого суду та указ Президента про поновлення Бориса Тарасюка на посаді міністра закордонних справ. Нашоукраїнці обурювалися тим, що Тарасюка не пропустили на вчорашнє засідання уряду. Отже, наголошував Коваль, фракція «Наша Україна» залишає за собою право «абсолютно всякими діями» відновити справедливість. Ця тема спричинила чималу дискусію у сесійній залі. Представники антикризової коаліції запевняли, що звільнення міністра не суперечить Конституції України.