Польща надає великого значення розвиткові україно-польських відносин, і парламенти обох держав можуть дуже багато зробити в їх поглибленні та подальшій активізації. На цьому наголосив Маршал Сейму Республіки Польща Марек Юрек на зустрічі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом під час дводенного офіційного візиту глави українського парламенту до Республіки Польща.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, М. Юрек також висловився за необхідність подальшого розвитку міжпарламентської співпраці в рамках двосторонньої польсько-української та тристоронньої польсько-українсько-литовської Асамблеї.

Голова Верховної Ради України також підкреслив важливість інтенсифікації двостороннього міжпарламентського діалогу на всіх рівнях, «враховуючи завдання, які необхідно спільно вирішувати».

Обговорюючи політико-економічну ситуацію в Україні та Польщі, М. Юрек заявив, що Польща підтримує євроінтеграційні устремління України. У свою чергу, О. Мороз зазначив, що владні структури України єдині у поглядах щодо євроінтеграційних устремлінь України та подальшої розбудови добросусідських відносин з Росією. Говорячи про внутрішньополітичну ситуацію, глава українського парламенту наголосив на необхідності продовження політичної реформи, запровадження європейської моделі державного управління.

Торкаючись економічних питань, О. Мороз висловився за необхідність розвитку в Україні енергозбережних технологій і пошуку можливостей диверсифікації джерел енергопостачання та транспортування енергоносіїв, завершення добудови нафтопроводу Одеса—Броди—Плоцьк і його наповнення.

Україна, за словами О. Мороза, також зацікавлена у розвитку двосторонньої прикордонної співпраці, зокрема, у питанні розбудови міжкордонних переходів та співпраці в агропромисловому секторі. У цьому контексті, на думку Голови ВР, доцільно створити у рамках двосторонньої українсько-польської та тристоронньої українсько-польсько-литовської асамблей підгрупи, які займалися б зазначеними проблемами. Сторони також обговорили питання законодавчого визнання голодомору в Україні 1932-1933 років.

...Другий день візиту Олександра Мороза до Польщі, повідомляє наш власний кореспондент у Варшаві Іван КОЗЛОВСЬКИЙ, розпочався з участі Голови Верховної Ради у ранковому пленарному засіданні Сейму, на якому польські парламентарії прийняли без голосування ухвалу про вшанування жертв голодомору в Україні 1932-33 рр. «Поділяючи біль близьких жертв голодомору в Україні, який у 1932-33 рр. забрав життя мільйонів мешканців українських сіл, Сейм Республіки Польща засуджує тоталітарний режим, відповідальний за цей геноцид, — йдеться в ухвалі польського парламенту. — Висловлюючи свої найглибші співчуття громадянам України, Сейм РП прагне висловити надію, що пам’ять про жертви цього злочину залишиться пересторогою перед всілякими формами тоталітаризму, який так боляче вразив Європу XX століття, особливо поляків і українців». Таким чином Польща стала черговою країною, котра підтримала Україну в її прагненні визнання голодомору на міжнародному рівні.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у середу в рамках дводенного офіційного візиту до Республіки Польща зустрівся із Президентом Республіки Польща Лехом Качинським та з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Ярославом Качинським.

Коментуючи в інтерв'ю журналістам підсумки зустрічей, Голова Верховної Ради України висловив задоволення тим, що і керівництво польського парламенту, і президент Польщі, і голова Ради Міністрів Польщі висловлюють спільну позицію щодо взаємин з Україною. "Мені приємно, що ці висловлювання збігаються з позицією керівників Української держави", — зазначив О.Мороз.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у середу в рамках дводенного офіційного візиту до Республіки Польща зустрівся із Президентом Республіки Польща Лехом Качинським та з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Ярославом Качинським.

Коментуючи в інтерв'ю журналістам підсумки зустрічей, Голова Верховної Ради України висловив задоволення тим, що і керівництво польського парламенту, і президент Польщі, і голова Ради Міністрів Польщі висловлюють спільну позицію щодо взаємин з Україною. «Мені приємно, що ці висловлювання збігаються з позицією керівників Української держави», — зазначив О.Мороз.

Голова Верховної Ради України наголосив, що Україні і Польщі потрібно спільно працювати над низкою питань двосторонніх відносин, зокрема, розвитком транспортних коридорів, зняттям проблеми переходів через кордони, розвитком торговельно-економічних відносин. «І в багатьох інших напрямках є готовність до співпраці, є необхідність долучення до неї парламентських структур, відновлення роботи двосторонньої українсько-польської парламентської асамблеї», — сказав О.Мороз.

Під час зустрічей, за його словами, також було обговорено питання співпраці в енергетичній сфері. О.Мороз повідомив, що йшлося, найперше, про завершення проекту нафтопроводу Одеса—Броди—Плоцьк і про необхідність вирішення питання про його наповнення. На думку Голови Верховної Ради України, «необхідно долучати до цього й інші сторони, і країни Кавказу, і Казахстан». На переконання Голови Верховної Ради України, у цій сфері багато перспективних напрямків співпраці.

Говорячи про сьогоднішнє рішення Сейму Республіки Польща, який прийняв ухвалу про вшанування жертв голодомору в Україні, О.Мороз зазначив: «Мені було приємно, що це було одностайне рішення польського парламенту, і ще більш приємно, що вони абсолютно точно визначили причину голодомору — це тоталітарний режим. Це є ключова причина». «Шлях до демократії — це шлях від голодомору», — сказав О.Мороз.