Сільський голова із села Степанці Канівського району, має прізвище, яке їй дуже пасує — Ласкава. Віру Петрівну вже третє скликання поспіль обирають односельці своєю «матір’ю». Втім, посада хранительки спільного вогнища громади має не лише символічний зміст. Коли у Степанцях одружувався хлопець-сирота, «головиха» допомогла йому справити весілля і сама була на ньому за названу матір.

— Наше село чималеньке — мешкає у ньому майже три тисячі душ, — повідала секретар сільради Наталя Вовчинська. — У кожної родини свої радощі та біди, з якими вони йдуть до Віри Петрівни. І вона, енергійна і щиросердна, всім дає лад.

У великих Степанцях є школа, де навчається більш як 300 дітей, дитсадок, будинок культури, дільнична лікарня, будинок ветеранів. Коштів на їх утримання потрібно цілу «говерлу». Тому сільрадівці не сидять склавши руки, а самотужки шукають нові джерела поповнення бюджету. І знаходять.

Уже другий рік, як село стало «столицею» зеленого туризму в районі. Віра Ласкава знайшла у Києві туристичні фірми, які працюють з іноземними мандрівниками. Зокрема, з тими, які обирають собі за відпочинок круїз по Дніпру, відвідання Шевченківського національного заповідника у Каневі. Після того, як гості побувають на Чернечій-Тарасовій горі, ознайомляться з музеями та краєвидами Канева, їм пропонують на власні очі побачити, як живе звичайне українське село.

Зайве казати, що така «кантрі-екскурсія» до душі західноєвропейцям. Разом із сільським головою вони оглядають соціально-культурні об’єкти Степанців, спілкуються з селянами, діти ставлять їм концерт. Потім на обійстях кращих господарів туристів припрошують до столу посмакувати борщем, голубцями, варениками, узваром. Охочі «дегустують» домашню варенуху. Минулого літа у Степанцях побувало понад тисячу «круїзників» — німців, австрійців, канадійців, французів і навіть австралійців. За кошти, які залишили туристи в селі, для школи придбали найсучасніший комп’ютер з принтером, у дитсадку зробили ремонт, дещо прикупили з меблів та побутової техніки для дільничної лікарні. Задоволені й господині, котрі приймали гостей. Вони також відчутно поповнили сімейний гаманець.

І ще надзвичайно важливу задумку Віри Ласкавої та активістів сільради вдалося здійснити цього року. Через один з інвестиційних фондів сільська громада одержала для капітального ремонту будинку культури понад 800 тисяч гривень.

— У нас багато молоді, творчих людей. Зробимо у клубі красу і затишок, — каже Віра Петрівна. — Й краще буде, ніж у Європі.

Черкаська область.