Прискорити виробництво біопалива, зокрема біодизелю, біоетанолу й біогазу, покликана співпраця асоціації «Укрбіоенерго» з німецькою асоціацією біогенного та відновлювального палива.

Угоду про надання українській стороні новітніх європейських технологій та інвестицій для виробництва названих вище нетрадиційних видів палива підписали в Києві керівники асоціацій — народний депутат України Григорій Калетник та Петер Шрум. За словами останнього, Німеччина нині співпрацює в галузі біоенергетичного виробництва з п’ятдесятьма країнами світу, що дало їй можливість вийти на передові позиції в Європі. Після змін, що сталися останнім часом на світовому ринку біопалива (найбільший його виробник — Бразилія — спрямував свої основні поставки до США) європейці, як мовиться, чіпляються за кожне нове джерело такої енергії, наголосив П. Шрум. Україна розглядається ними як дуже перспективний партнер, тому німці одразу відгукнулися на пропозицію асоціації «Укрбіоенерго» в налагодженні співпраці стосовно запровадження європейських технологій та поставок необхідного обладнання для виробництва енергоносіїв біологічного походження. За словами П. Шрума, німці готові надати необхідну суму інвестицій з тим, щоб у подальшому експортувати до Німеччини та інших країн ЄС частину українського біопалива.

— У нашій державі є чудові розробки наукових та науково-дослідних інститутів, деяких підприємств з виробництва біологічних видів палива, — каже голова асоціації «Укрбіоенерго», народний депутат України Григорій Калетник. — На жаль, широкого застосування вони не набули через низку об’єктивних і суб’єктивних причин.

На думку Г. Калетника, істотного доопрацювання потребує програма виробництва біоетанолу, біодизелю та сумішевих бензинів. Потрібен закон про обов’язкове використання біопаливних добавок у виробництві світлих нафтопродуктів. У країнах Євросоюзу давно так роблять.

Щоб і в нас дати поштовх цій справі, фахівці-практики різних галузей — аграрії, технологи, хіміки, спиртовики спільно з науковцями створили в червні нинішнього року Українську асоціацію виробників біоенергетичної сировини, устаткування біопалива та наукового забезпечення розвитку біоенергетичного виробництва «Укрбіоенерго».

Г. Калетник повідомив про те, що асоціація за цей час розробила і передала уряду програму розвитку альтернативних видів палива. Він переконаний, що ця програма дасть можливість розв’язати одразу декілька проблем. З одного боку, позбутися відчутної зовнішньої енергозалежності, з другого — активізує роботу й розвиток спиртової галузі та аграрного сектору, де вироблятимуть сировину для біоенергетики. До слова, в підписаній угоді передбачено також залучення фінансових, інтелектуальних і технологічних ресурсів для очищення земель, забруднених Чорнобилем. Щоб знову повернути їх у сільгоспвиробництво і вирощувати сировину для біоенергетичних видів палива.

Асоціація пропонує розпочати реконструкцію десяти підприємств для виробництва етанолу. На щастя, в нас уже є досвід у цій справі. Зокрема, на Вінниччині ще десять років тому паливний етанол розпочали виробляти на двох спиртозаводах. За словами директора Гайсинського спиртозаводу Володимира Жмурка, упродовж цього часу завод експортує етанол у низку країн близького і далекого зарубіжжя. Українським біопаливом заправляють бензобаки закордонні автомобілісти. У нас ця справа, хоч як дивно, гальмується на різних рівнях. В. Жмурко, який разом з іншими керівниками й фахівцями підприємств, що входять до асоціації, брав участь у переговорах з німецькою стороною, переконаний, що так само, як «Укрбіоенерго», повинні відстоювати енергетичну безпеку держави представники всіх державних структур.

Вінниця — Київ.