Міський голова Бахмача Олег Поліщук  — людина на Чернігівщині відома. У свої 34 роки він уже втретє (!) очолює міську територіальну громаду. Випускник Української сільгоспакадемії та Української академії державного управління при Президентові (вчився ще менеджменту в Словаччині) дуже рано почав брати активну участь у політичному житті. Щоправда, були у нього не тільки перемоги.

— Олеже Васильовичу, у 2003 році вас як «корупціонера» депутати звільнили з посади міського голови...

— Таке справді було. А передувала цьому низка обставин. Ми виступили категорично проти вилучення з бюджету міста належних нам коштів, які можна було б використати на благоустрій. Спочатку з цього приводу подали позов на райдержадміністрацію, потім на райраду, а згодом на облдержадміністрацію. Бо саме за розпорядженням голови облдержадміністрації відбулося вилучення коштів. Прецеденту, зрозуміло, не вийшло: відразу з’явилися корупційні справи проти мене.

— Це була розправа?

— Інакше таке й не назвеш.

— Як ви на це відповіли?

— Три роки у судах доводив свою невинність! У 2005 році мене таки визнали невинним. Я навіть вийшов на роботу. Мені повернули 17 тисяч гривень заробітку за вимушене очікування справедливості. Хоча виконавча служба, на жаль, не змогла до кінця виконати судове рішення.

— Що ж ви робили?

— Мене в той час призначили заступником керівника приймальні Президента України в Чернігівській області.

— Отже, на нинішніх виборах ви перемогли під гаслами «Нашої України»?

Ні, я був самовисуванцем.

— До речі, а в якій ви партії?

— У Християнсько-демократичному союзі.

— Нові депутати вас ще не пробували зняти?

— Певна напруженість, звичайно, виникає. БЮТ має у раді 12 депутатів. Вони хочуть, щоб одним із заступників міськвиконкому був представник їхньої політичної сили. Однак пропонують на цю посаду вчителя. А я вважаю, що питання житлово-комунального господарства повинен вирішувати професіонал. Воднораз сподіваюсь, що незабаром ми порозуміємось. Адже з багатьох питань вдається дійти консенсусу з усіма депутатами.

— У вашому місті теж підвищено тарифи?

— Так. У моїй програмі навіть був пункт, у якому я зобов’язувався запровадити у місті економічно обґрунтовані тарифи. Адже наш водоканал, наприклад, практично став банкрутом через невідповідність оплати за отриману воду. Тому нові тарифи ми змушені увести в дію з 1 жовтня. Депутатський корпус детально проаналізував їх. Зрештою, вдалося тарифи дещо знизити. Але загалом вони відповідають нинішнім реаліям.

— Що болить найбільше міському голові?

— Ситуація з тим-таки водоканалом. Він має 400 тисяч гривень боргу, його рахунки заблоковані. Довелося минулої п’ятниці збирати сесію, щоб вона надала дозвіл на отримання кредиту цим комунальним підприємством.

— Які позитивні набутки вашої команди?

— Чимало зроблено у підготовці міста до зими. Так, котельню, що працювала на мазуті, переведено на спалювання дешевшого газу. Великий економічний ефект дасть незабаром уведення в дію двох міні-котелень, які зігріватимуть два мікрорайони. Розпочато роботу з виготовлення металевих сміттєконтейнерів. Двадцять із них уже встановлено. Міськрада зобов’язала кожну комерційну структуру виготовити по одному контейнеру, щоб у місті поменшало сміттєзвалищ.

— Що плануєте робити далі?

— Газифікацію північної частини міста. Уже замовили технічну документацію на її проведення. У нашому 20-тисячному місті практично немає автобусного сполучення (автобус ходить лише до райлікарні). Отже, у грудні вирішуватимемо питання про відкриття трьох маршрутів по райцентру. Плануємо вже з наступного року відкрити декілька дитячих майданчиків. Оскільки я сам у 2001 році отримав житло з допомогою Фонду молодіжного кредитування, то старатимусь, щоб наступного року, а потім і 2008-го за цими програмами були зведені 20-квартирні будинки для молодих родин.

Інтерв’ю провів Сергій ПАВЛЕНКО.

Бахмач

Чернігівської області.