На сьомому засіданні Міжпарламентської комісії з питань співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації, що відбулося в українському парламенті, крім традиційних запевнень у потребі поглиблення співпраці пролунало декілька політичних заяв. Співголова комісії, Перший заступник Голови Державної Думи Росії Любов Сліска, заявила, що Росії не потрібно вибачатися перед Україною за репресії та голодомор 1932-33 років.

Л. Сліска також стверджувала, що російську сторону переконали в тім, що питання вступу України до НАТО вирішуватиметься лише на всеукраїнському референдумі. «Нас запевнили, що народ України визначатиме вступ своєї держави до НАТО», — сказала на підсумковій прес-конференції Л. Сліска. Водночас, за її словами, російська сторона вважає, що має право переглянути співпрацю України та Росії у військово-промисловому комплексі, якщо наша держава обере шлях інтеграції до НАТО. «У такому разі ми повинні переглянути інтереси двох наших держав», — наголосила вона.

Ще категоричнішими були відповіді Л. Сліски на запитання про репресії та голодомори, які пережив український народ під час сталінського режиму. «Чомусь Росію змушують завжди і за все вибачатися», — зазначила Перший заступник глави Держдуми Росії. За її словами, люди, котрі своїм політичним керівництвом принесли стільки бід не лише Україні, а й Росії, Білорусі та іншим народам, залишилися лише в підручниках історії та секретних документах. А нинішні покоління росіян не повинні вибачатися за провини своїх попередників.

Зі свого боку, співголова міжпарламентської комісії від України, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк заявив, що не вважає таку позицію російської сторони втручанням у внутрішні справи України. «Це спільна історія наших держав, і не втручання у справи один одного, а розмова про нашу спільну історію», — сказав А. Мартинюк.

А під час самого засідання міжпарламентської комісії з обох сторін пролунали позитивні оцінки виконання Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією, яке розпочалося в 1999 році та привело до покращення відносин між двома державами. Водночас ішлося й про те, що чинний договір не сповна врахував усі проблеми, які нині виникли у двосторонніх взаєминах. Зокрема, в питаннях статусу російської мови, поділу активів і пасивів Радянського Союзу, приєднання України до НАТО тощо.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз заявив, що об'єктивних передумов для ускладнення українсько-російських відносин немає. За його словами, позиція України щодо НАТО чітка: розвивати взаємовигідне співробітництво. І таке рішення повинно бути прийняте на всеукраїнському референдумі. А систему колективної безпеки в Європі слід змінити з урахуванням інтересів Росії і України: «Потрібно шукати механізми нової системи колективної безпеки в Європі».

Українські та російські парламентарії у своїх виступах говорили і про багато інших проблем, які нині існують між нашими країнами. Особливо в економічній, соціальній і гуманітарній сферах, прикордонному та міжрегіональному співробітництві. І в розв'язанні цих та інших питань значну роль мають відіграти парламенти обох держав.

Наступне, восьме, засідання Міжпарламентської комісії вирішено провести в першій половині 2007 року в Москві.