Уважні читачі, мабуть, пригадають коротке повідомлення в нашій газеті, котре було надруковане кілька днів тому під таким заголовком. У ньому йшлося про ювілейний авторський вечір заслуженого діяча мистецтв України Віктора Герасимова, що мав відбутися невдовзі. А сьогодні «Голос України», який є інформаційним спонсором цього чудового мистецького дійства, розповідає про нього детальніше.

Спершу давайте з’ясуємо і уточнимо, хто він, Віктор Герасимов, 65-річчя від дня народження і 50-річчя творчої діяльності якого відзначали того святкового вечора глядачі вщент наповненої зали Міжнародного центру культури і мистецтв у Києві? Ведуча вечора Лариса Недін повідомила, що в колі друзів і побратимів з мистецької діяльності його часто називають «головним моторчиком». Не знаю, можливо, Лариса свідомо пом’якшила це визначення, щоб воно краще звучало, але, як на мене, Віктор Володимирович — могутній, незбагненно потужний двигун. І за усунення Міністерства культури і туризму від проведення великих загальнодержавних культурно-мистецьких акцій він, наважуся стверджувати, найбільше компенсує цю прогалину. Звісно, не один, не сам, а зі своїм невеликим виконавчим апаратом Асоціації діячів естрадного мистецтва України, президентом якої він є.

Ось, гадаю, досить переконливе підтвердження мого твердження. Майже 15 постійно діючих всеукраїнських фестивалів і конкурсів! Серед них дитячі і юнацькі: «Пісенний вернісаж», «Азовські вітрила», «Пісенні медобори». Єдині у країні серед сільських майстрів мистецтв і художніх колективів — «Боромля», робітничих — «Блакитний вогник». Вже традиційний конкурс гумору та сатири імені Андрія Сови, котрий щороку проводиться в Одесі. І цього року народжений фестиваль-конкурс «Україна сміється з Павлом Глазовим», котрий відбувся у вересні в Коблево, що на Миколаївщині.

Ці та інші фестивалі й конкурси стали визнаними відкривачами юних талантів. Бо, по-перше, їм є де, як мовиться, засвітитися, заявити про себе. З другого боку, активно сприяють розвитку масового аматорського мистецтва. А для найобдарованіших вони — початок шляху до професійних мистецьких вершин. І таких прикладів на рахунку асоціації безліч.

Важливим є ще ось що. Про кожний фестиваль чи конкурс його учасники й численна армія українських слухачів Першої національної радіопрограми мають змогу почути в недільних передачах «І знову зустріч», котрі звучать близько 30 років щонеділі з 9-ї ранку. Переможці фестивалів і конкурсів стають золотим фондом цих передач, і періодично їхні голоси звучать в ефірі. А їх автор — той же невтомний, але вже радіокоментатор Віктор Герасимов.

Розповідаючи про багатогранну громадську діяльність ювіляра, не можна не перерахувати й інші напрями його діяльності. Він є президентом не лише Асоціації діячів естрадного мистецтва України, а й Агентства охорони прав виконавців, віце-президентом Міжнародної спілки діячів естрадного мистецтва, секретарем Всеукраїнської музичної спілки, членом Національного музичного комітету України/ЮНЕСКО. І всюди не лише встигає, а й успішно виконує свої обов’язки. Це — окрім величезної складності організації та проведення отих багатьох фестивалів і конкурсів.

І це ще не весь громадянський і творчий портрет В. Герасимова. У доробку цього професійного музиканта кілька поетичних збірок і слова до більш як 200 пісень. Отож у ювілейному концерті, який тривав майже 5 годин, звучали чудові, найкращі пісні ювіляра. Переконливим свідченням тому є те, що виконували їх народні артисти України Григорій Гаркуша, Віктор Шпортько, Олександр Василенко, Анатолій Матвійчук, відомі заслужені артисти і діячі мистецтв. Було на сцені і багато «відкриттів» фестивалів і конкурсів — їх переможці та лауреати зі Львова й Харкова, Тернополя й Херсона, Сум і Одеси. Виконавці з усіх усюд дарували В. Герасимову його ж пісні, які стали популярними. «До цього вечора я навіть не знав, що в Герасимова стільки пісень», — наголосив один із відомих співаків.

Серед музично-хореографічних вітальних подарунків були твори у виконанні заслуженого ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України, в якому колись служив Герасимов, народного хору імені Верьовки, дитячого ансамблю «Україна» з Києва і ансамблю «Яблунька» з Тернополя. Свою шану й повагу ювілярові участю в концерті за власним бажанням висловили народні артисти України, баяніст Сергій Грінченко (Київ) і гуморист з Одеси Михайло Бакальчук.

Та чи не найважливішими подарунками на сцені були виступи доньки ювіляра Катерини і онука Германа. Мистецькому роду Герасимова нема переводу...

Всі, хто взяв участь у концерті, були на сцені щедрі у своїх привітаннях, подарунках-номерах і щирі у словах і виконанні. Бо Віктор Герасимов того вартий. Це він заслужив своєю багаторічною, звитяжною організаторською і творчою працею на нелегкій, складній мистецькій ниві.

Завершився творчий вечір виконанням усіма його учасниками пісні на слова В. Герасимова «Україно — світ», у якій є слова: «Як Дніпро повік з Україною, так і з нею я назавжди». Напрошується доповнення — з повною, активною віддачею.

Яків ГАЛЬЧЕНКО.

Від редакції. Редакція газети «Голос України» приєднується до всіх теплих і щиросердних привітань, що звучали на вечорі на адресу Віктора Володимировича. А ця публікація хай буде ще одним пам’ятним для вас подарунком і привітання з вашим подвійним ювілеєм. Бажаємо вам творчого довголіття і міцного козацького здоров’я! Будьте з нами, з Україною завжди! Сподіваємося на продовження співдружності з вашою асоціацією і з вашою радіопередачею «І знову зустріч»!