Об’єкти особливої тривоги — так називався один із пунктів програми святкування Дня міста у Новій Каховці. Ініціатором екскурсій проблемними місцями та обговорення їх за розширеним «круглим столом» з участю журналістів, депутатів, політиків виступила регіональна газета «От А до Я». Її редактор Тетяна Міщенко та творчий колектив вчинили, можна сказати, неординарно, але патріотично. Великий та сановний почет гостей з нагоди Дня міста використали не лише для традиційних розважально-показових заходів, а перш за все «завантажили» їх проблемами 85-тисячного міста та прилеглих селищ...

Нова Каховка — старі клопоти

Першим, хто зустрів журналістів, був Таврійський міський голова Микола Різак. Таврійськ — місто залізничників, супутник Нової Каховки — наразі готовий підхопити естафету в сумнозвісного Алчевська. 1134 родини проживуть зиму в холоднечі. І так уже чотири роки, з того часу, як збанкрутів місцевий м’ясокомбінат, котельня якого опалювала помешкання в багатоквартирних будинках.

Холодно стає від одного лише вигляду бібліотеки, Будинку культури, школи мистецтв. Стіни промерзлі та вологі, а в студії хореографії взимку іскрить навіть електропроводка, тому викладачі боялися за життя вихованців мистецького закладу.

Утім, приємним винятком є місцевий дитсадок. Тут затишок і тепло забезпечує автономна котельня.

— Як вдалося змонтувати? Та ми три роки воювали, нікому спокою не давали, скрізь писали, у всі газети, на всі телеканали, — каже завідувачка дитсадка «Джерельце» Лідія Зоря, котра чверть віку очолює дитячий заклад.

Питання постачання тепла в бюджетні заклади — замкнуте коло: щоб отримати гроші на котельню, треба потрапити в «рядок» бюджету, щоб потрапити — треба зробити проект; щоб його зробити, треба гроші — чимало, 80 тисяч гривень. Ото й приїхали! До слова, персональне прохання є в Миколи Різака до депутатів Верховної Ради: прийміть закон, щоб можна було боротися з боржниками за комунальні послуги.

Яку воду питиме Крим

Наступним тривожним об’єктом на маршруті журналістів був Північно-Кримський канал. Унікальна гідроспоруда, що тягнеться на відстані 400 кілометрів і ось уже майже півстоліття несе живильну дніпровську воду спраглій землі Криму. 15 сусідніх районів отримують воду для виробничих, зрошувальних та питних потреб. Три роки, як підприємством керує Микола Риженко. Потрапивши в немилість до одного з чергових «губернаторів», досвідчений фахівець у водній галузі виявився «вижитим» з обласного центру на новокаховський «плацдарм».

Разюче змінився вигляд території, котра, скоріше, нагадує вельможні апартаменти — з альтанками та фонтанами. Зросли й виробничі показники, зміцнилася дисципліна в трудовому колективі. У який спосіб? Дуже простий, каже Микола Олексійович. «Ото є методика Довженка — сеанси від відомої недуги, а у нас метод Риженка, кулаком по столу: або працюємо, або пиячимо!.. Результат — бачите самі».

Проблема, котру вирішує нині директор, — півмільйона боргів за електроенергію, що утворилися через нові тарифи. Не погасить їх держава — не зможе канал наповнити 9 водоймищ Криму, з яких п’ють воду 1,8 мільйона мешканців. Уже Новий рік можуть зустріти «на суху». Є на Північно-Кримському ще одна «уповільнена міна». Його дном пролягає каналізаційний колектор. Три роки тому тут вже була масштабна аварія, дивом вдалося її вчасно виявити й ліквідувати. Стан колектора — як сито. Нечистоти будь-якої миті можуть потрапити в крани кримчан. Ото біда буде! «Уся надія на вас, пресу», — каже Риженко. Та впевненість керівника у вирішенні проблем викликає захват:

— Ми тут ще водоспад плануємо зробити, — ошелешує журналістів на прощання.

— Для чо-о-го??!

— А щоб красиво було!

Воістину, довженківський герой, поет-оспівувач краси...

«Гострий» стіл» серед воза проблем

Справжнє народне самоврядування можна було спостерігати в «червоному куточку» Новокаховського електромашинобудівного заводу, куди журналісти запросили усіх небайдужих до проблем регіону. «Гострим», а не «круглим» назвав народний депутат Олександр Стоян «стіл» , за яким ведуча — журналіст Тетяна Міщенко влаштувала «мозкову атаку» для всіх присутніх: депутатів міської, обласної, Верховної рад, селищних голів новокаховських «околиць», голови Херсонської облради Володимира Демьохіна, партійних лідерів, громадських активістів, керівників провідних підприємств міста. Про заводські проблеми та шляхи їх розв’язання говорив директор заводу, депутат облради Микола Іванов. Головне бюджетонаповнююче підприємство, яке виробляє вкрай необхідну продукцію — вибухобезпечні двигуни для вугільної галузі, зазнає скрути від стрибка цін на енергоносії. А через його недавній двомісячний простій недоотримала левову частку платежів і місцева скарбниця. Наразі наскрізною думкою всіх учасників дискусії звучало одне: треба змінювати систему формування бюджету — спершу «низи», тоді «верхи».

Жодне порушене сьогодні питання не залишиться без уваги, — запевнив голова облради Володимир Демьохін, — готуйте лиш конкретні пропозиції разом з документами.

У цьому запевняли й депутати Верховної Ради. У нинішньому бюджеті неодмінно буде збільшено частку коштів, що спрямовуватимуться на вирішення проблем громад, — Олександр Стоян та Ігор Казаков, члени фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді зобов’язалися виступити тут добросовісними «лобістами» інтересів новокаховських виборців.

Херсон—Нова Каховка.