Відповіді на сучасні виклики

Після того, як мине термін дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією від 31 травня 1997 року, розрахованого на десять років, треба не підводити риску, а продовжувати дію цього документа. Про це вчора заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на сьомому засіданні міжпарламентської комісії зі співробітництва українського парламенту і Федеральних Зборів Російської Федерації. Крім того, на його переконання, варто відзначити у договорі, що вже виконано, а на що треба звернути особливу увагу.

У зібранні, що відбувалося у Верховній Раді під головуванням співголови комісії, Першого заступника глави парламенту Адама Мартинюка, взяли участь українські та російські парламентарії, відповідальні працівники органів державної влади України та Росії, співробітники дипломатичних представництв. Вони розглянули стан виконання зазначеного договору.

Звертаючись зі вступним словом до учасників засідання комісії, Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив: «Ми перебуваємо на новому етапі розвитку відносин між парламентами двох країн, і треба визнати, що багато в цій роботі стає конкретнішим, грунтовнішим і більше відповідає інтересам обох країн».

Глава українського парламенту висловив таку думку: якщо до початку роботи міждержавної комісії «Ющенко — Путін» буде підготовлено конкретні пропозиції від міжпарламентської комісії і їх буде оформлено у вигляді проектів законів та рекомендацій, що стосуються всіх сфер відносин між обома країнами, то цим самим дамо відповіді на виклики, які стоять сьогодні перед нашими парламентами і країнами.

Ведучи мову про підготовку державного бюджету на наступний рік, Олександр Мороз зауважив, що багато питань у проекті кошторису ускладнено ціновою кон’юнктурою, передусім зростанням цін на газ та енергоносії. З одного боку, це треба роз’яснити людям, зазначив Голова Верховної Ради, а з другого — вихідні цих розрахунків криються і у відносинах між Україною та Росією, а також парламентів двох держав. «Ми розуміємо безальтернативність зростання цін на енергоносії, — сказав О. Мороз, — але в умовах, що склалися в Україні, і у відносинах між нашими країнами є потреба знайти компенсатори, хоча б тимчасові, щоб могли вирішити всі питання, які стосуються енергозбереження, раціонального використання енергоносіїв, електроенергії і, щоб захистити людей від ривка цін».

Аналізуючи загалом україно-російські відносини, Голова Верховної Ради заявив: є ще багато нерозв’язаних проблем і складних питань. Але завдання для парламентаріїв обох держав — привести вирішення цих питань до певного стану. І багато що в цьому залежатиме від прийняття законів парламентами, ратифікації домовленостей, необхідних для зняття напруження, що виникає, передусім через неясність вирішення деяких питань.

За підсумками роботи міжпарламентської комісії учасники зібрання прийняли спільне рішення, а співголови комісії — Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк та перший заступник Голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Любов Сліска — провели спільну прес-конференцію для журналістів.

Юліана ШЕВЧУК.

Досвід сусідів корисний

Сьогодні Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час офіційного візиту до Республіки Польща зустрінеться з главою держави Лехом Качинським. Планується зустріч з Головою Ради Міністрів РП Ярославом Качинським. Голові Сенату Богдану Борусевичу Олександр Мороз вручить орден «За заслуги» І ступеня.

Як ми уже повідомляли, 5—6 грудня на запрошення Маршала нижньої палати польського Сейму Марека Юрека Голова Верховної Ради України Олександр Мороз відвідав Варшаву з офіційним візитом.

Між парламентами Польщі та України встановилася тісна співпраця на двосторонньому рівні. Два роки тому була сформована Парламентська асамблея України та Республіки Польща. Після зміни розстановки політичних сил і в польському (внаслідок виборів 2005 року), і в українському (після цьогорічних виборів) парламенті назріла потреба надання нового імпульсу двостороннім відносинам парламентів наших країн, — вважає Марек Юрек.

Ці та низку інших важливих проблем двостороннього співробітництва глава українського парламенту обговорив зі своїм польським колегою у перший день візиту до польської столиці. Олександр Мороз цікавився польським досвідом співпраці парламенту з президентською та урядовою гілками влади. У Польщі з 90-х років діє модель організації влади, яка стала українською реальністю після набрання чинності конституційною реформою 2004 року.

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.

Варшава.

З надією на стабільність

Україна не готова виконати план з приєднання до НАТО, — заявив Прем’єр-міністр України Віктор Янукович у Вашингтоні в ході зустрічі з держсекретарем США Кондолізою Райс. У вересні нинішнього року він говорив про це в Брюсселі, на засіданні комісії Україна—НАТО. «Ми сказали правду в Брюсселі й підтвердили її у Вашингтоні», — заявив глава українського уряду. Прем’єр відзначив, що партнери України насамперед чекають політичної стабільності, і висловив надію, що такої стабільності буде досягнуто.

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович перебуває у США з робочим візитом, у рамках якого він уже провів низку зустрічей з високопоставленими американськими чиновниками. Проте зустріч глави українського уряду з американським президентом Джорджем Бушем програмою візиту не запланована. Невнесення в плани зустрічі Президента США Джорджа Буша з Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем у ході його візиту до США не є фактом нехтування Прем’єр-міністром України на користь Президента Віктора Ющенка, прокоментував цей факт офіційний представник державного департаменту США Шон Маккормак на брифінгу у Вашингтоні. «Пан Янукович обраний під час виборів, і ми готові працювати з ним і з його урядом в усіх напрямках. Він переміг на виборах — громадяни України віддали йому свої голоси, і він сформував свій уряд. Так що нема ніякого нехтування. Ми цілком готові працювати з ним і з його урядом», — заявив американський чиновник.

Україна і США вже підписали міжурядову угоду в сфері науки і технологій, а також угоду, спрямовану на боротьбу з корупцією в Україні. Обиді угоди з української сторони підписав міністр економіки Володимир Макуха. Друга угода укладена між Кабінетом Міністрів і корпорацією «Виклик тисячоліття» про відкриття Порогової програми для України. Як повідомив журналістам Віктор Янукович, програма планує виділення Сполученими Штатами майже 500 мільйонів доларів на боротьбу з корупцією в нашій країні. Угода передбачає виділення Україні 45 мільйонів доларів США для подолання корупції в органах державного управління, в судовій системі, системі освіти.