Обговорення під час засідання ІХ сесії Львівської обласної ради резонансних справ на Львівщині спричинило вибух емоцій і дискусій «на тему». Тим паче, що сесія збіглась у часі з річницею нерозкритого вбивства колишнього голови обласної ради Степана Сенчука. Попри це виступи силовиків були доволі оптимістичними. Наприклад, заступник прокурора області Богдан Татарин відзначив тенденцію до зниження умисних убивств. У 2002 році їх було 168, у 2005-му — 108. Він закликав не надавати політичного забарвлення злочинам, скоєним з мотивів виробничо-господарської діяльності.

Начальник УМВСУ у Львівській області генерал Віталій Максимов теж має підстави для оптимізму. Він повідомив депутатів, що вперше за 15 років(!) на Львівщині розкрито замовлене вбивство — замах на директора ТзОВ «Шувар» Романа Федишина, внаслідок котрого загинула 14-річна дівчинка. Він відзначив, що на Львівщині порівняно з іншими областями далеко не найгірша ситуація.

— Ажіотаж, який зчинився через останні вбивства у Львові, — це диверсія проти області, — вважає він. — Це інформаційне кілерство, мета якого — залякати інвесторів. Повторно питання про кримінальну ситуацію в області буде розглянуто на сесії обласної ради в лютому 2007 року.

Також депутати ухвалили звернення до голови Верховного Суду України Василя Онопенка, в якому попросили його взяти під особистий контроль перегляд кримінальної справи нашого краянина — журналіста Руслана Антоника. Його засудження спричинило значний резонанс в Україні. Усі, хто знає цього журналіста, громадського захисника, відкидають версію про начебто вчинене ним вбивство чи будь-який інший злочин.

«Як випливає з представлених захисниками засудженого Руслана Антоника матеріалів та повідомлень ЗМІ, — зазначається у зверненні, — на етапі досудового слідства та при розгляді справи в суді було допущено істотні порушення норм кримінального та кримінально-процесуального законодавства України, що своєю чергою призвело до порушень стосовно гр. Антоника положень ст. 3 Конституції України, згідно з якою людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».

Першого вересня 2006 року Генеральний прокурор України подав до Верховного Суду клопотання про перегляд судового рішення у справі Руслана Антоника в порядку виключного провадження. З метою недопущення порушень гарантованих Конституцією України прав та свобод засудженого журналіста Львівська обласна рада просить голову Верховного Суду України В. Онопенка взяти під особистий контроль перегляд справи Руслана Антоника.

Нагадаємо, що Р. Антоника в 2000 році засудили до 13 років позбавлення волі за звинуваченням у вбивстві гр. Тичинського, зятя радника Леоніда Кучми. Журналіст уже відбув шість років покарання. Саме стільки часу його родина, колеги-журналісти та правозахисники борються за скасування цього необґрунтованого та жорстокого вироку. Чи ж було це правове й судове «кілерство» політичним? Мабуть, це болюче питання відповіді не потребує...

Львів.