Райдужний міст надії

В оздоровчому таборі «Червона гвоздика», що в Святогірську Донецької області, завершив роботу творчий табір для молодих людей з фізичними вадами. Упродовж майже місяця 80 учасників могли поліпшити здоров’я, вдихаючи цілюще соснове повітря та відвідуючи спеціально обладнану соляну кімнату. Втім, прогулянки по гриби, шишки і багряне осіннє листя були не єдиною розвагою «таборян». З ранку до вечора тривали творчі заняття із бісероплетіння, макраме, плетіння гачком і спицями, вишивки, малювання, ліплення, орігамі, виготовлення м’якої іграшки. А ще — співи, навчання грі на гітарі, поетичні вечори, дискотеки. Були й численні тренування, а також дружній матч між чоловічою і жіночою командами. Незабутні враження залишили піший похід на гору Артема та відвідання Святогірської Свято-Успенської лаври.

Табір зорганізували Донецький міський молодіжний центр мистецтв «ЕкоАрт» спільно із міською громадською організацією допомоги дітям-інвалідам та молодим інвалідам «Райдуга». Підтримку надали управління у справах сім’ї, молоді і міжнародних зв’язків Донецької міської ради та делегація Європейської комісії в Україні. Представник Єврокомісії Крістіна Ляйзер, а також міський голова Красного Лиману Леонід Перебийніс побували в таборі й поспілкувалися з молоддю та оцінили творчі роботи. Інформаційним спонсором акції виступила газета «Голос України»: роздача симпатичних кишенькових календариків викликала справжній ажіотаж.

— Творча акція для молодих інвалідів під назвою «Райдужний міст» — це великий проект, розрахований на цілий рік, — розповіла керівник громадської організації «ЕкоАрт» Валентина Жукова. — Ми прагнемо сприяти соціальній підтримці молодих інвалідів, виявити найбільш ефективні методи творчої реабілітації. Учасники нашої програми — молоді люди з обмеженими можливостями віком від 14 до 30 років. У більшості із них — цілий «букет» діагнозів: розумова і психічна відсталість, сліпота, синдром Дауна, дитячий церебральний параліч тощо. А творчість — це найефективніший і найпривабливіший вид реабілітації та соціальної адаптації. Це дає їм змогу здолати фізичні і психологічні бар’єри.

Утім, іноді ці бар’єри інвалідам доводиться долати в буквальному розумінні. Валентина Жукова звертає увагу, що за кордоном пересування людей на колясках максимально полегшене: завдяки спеціальним пандусам, підйомникам інваліди можуть самостійно користуватися громадським транспортом і вести активний спосіб життя. На жаль, наші молоді інваліди залишаються самотніми не в останню чергу через проблеми з «мобільністю».

... Дві напружені зміни позаду. Попереду — узагальнення творчих здобутків молодих людей, які чи не вперше потрапили в оточення однодумців. Організатори акції планують видати на компакт-диску та розмістити в Інтернеті рекомендації із творчої реабілітації молодих інвалідів, а також роботи учасників проекту. Кращі стануть експонатами виставок.

Ліна КУЩ,Ірина ОЛЬШАНСЬКА.

219 мільйонів гривень

Саме стільки становлять борги споживачів ЖКГ в Одеській області за надані послуги. За опалення населення заборгувало 55 мільйонів гривень, за водопостачання — 52,9, а за газ — 52,4 млн. грн.

До речі, у нинішньому році населення сплатило 325 мільйонів гривень за послуги ЖКГ, що на 25 відсотків перевищило аналогічні показники минулого року. Але через підвищення тарифів активність населення зі сплати послуг ЖКГ значно знизилася.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Дорогий вантаж

Житомирщина. Півтора літра концентрованого опію, вартість якого на чорному ринку сягає 180 тисяч гривень, — результат роботи працівників патрульної служби Новоград-Волинського міськрайвідділу міліції. Перевозили цей вантаж жителька міста та раніше судимий чернігівець, який за кілька днів до того звільнився з місць позбавлення волі. Виготовляли трутизну в одному із сіл Шепетівського району Хмельниччини. Підпільна нарколабораторія існувала чотири роки. Серед знайдених речових доказів — мішки з сировиною для виготовлення опію та обладнання.

Олексій КАВУН.

Кумис у Херсоні

Херсон. Новинка від товариства «Гауда» — напій кумис у півлітрових пластикових пляшках — з’явиться незабаром у херсонських магазинах. Розширюється асортимент продукції і на ЗАТ «Молочний завод «Родич» — тут розпочато виробництво молока 1,5-відсоткової жирності у літрових ємностях. А ще введено в експлуатацію новітню лінію виробництва питних йогуртів із розливом у ПЕТ-пляшки. Загалом цьогоріч у харчовій промисловості Херсона очікується збільшення обсягів виробництва на 7 відсотків. Це стало можливим завдяки розширенню сировинної зони та асортименту, введенню сучасних ліній, освоєнню ринків збуту.

Алла БРУСИЛОВА.