Щоб міцним був фундамент

Голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк виступив з ініціативою силами представників різних регіонів виробити проект альтернативного Бюджетного кодексу. Така зустріч відбудеться в Донецьку наступного тижня. «Ми працюватимемо, щоб вибудувати фундамент місцевого самоврядування шляхом формування бюджету знизу. Ми прагнемо зробити такий документ, який би був сприйнятий усіма», — розповів А. Близнюк. Він вважає несправедливим той факт, що Донецька область, один із регіонів-донорів, посідає 24-те місце за рівнем бюджетного забезпечення на душу населення.

На думку голови обласної ради, регіони повинні бути самодостатніми, в тому числі з точки зору бюджету: «Не може бути такого, що три регіони з 27 є донорами, а решта — реципієнтами». А. Близнюк вважає, що міністерства повинні працювати з органами місцевого самоврядування: «Громада має визначати, що їй треба, з допомогою яких механізмів вона це реалізує. Що делегуватиме на наступний рівень управління — районний чи обласний. Або області в цілому делегують депутатам Верховної Ради, які відстоюватимуть їхні інтереси. А не діятиме принцип, коли обрали і там одразу з’явилися люди, які з рівня вчителя початкових класів починають учити всю країну, наче істина в останній інстанції».

Голова ради також висловився за соціальну відповідальність бізнесу. «Ми розробимо типові положення і розглядатимемо соціальну відповідальність будь-якого бізнесу, навіть приватних підприємців», — пообіцяв

А. Близнюк. На його думку, власники підприємств не мають права платити своїм робітникам зарплату, нижчу за прожитковий мінімум. Сьогодні нижче мінімуму отримує гроші 15 відсотків працюючого населення. «Хто платить менше, той повинен відповідати перед законом, і прокурор на це зобов’язаний реагувати. Керівник у мене спитає: а в якому законі це записано? Я скажу: в божому». За словами голови обласної ради, першим рівнем соціальної відповідальності є заробітна плата, не нижча за визначену законодавством, та достатня охорона праці. Другим рівнем є медичне страхування працівників, відрахування до недержавних пенсійних фондів тощо.

Ліна КУЩ.

Престижна нагорода

Рішенням Європейської бізнес-асамблеї (Оксфорд, Великобританія) за розробку проектів економічного і соціального розвитку регіону міському голові Запоріжжя Євгену Карташову присуджено престижну міжнародну нагороду «Socrates Award Ceremony».

Урочиста церемонія вручення відбулася в Оксфорді. Авторитетні експерти Європейської бізнес-асамблеї визначили кращих міських голів України за підсумками рейтингу розвитку великих і малих міст у 2006 році. Запоріжжя отримало «плюси» практично з усіх показників — приросту обсягів виробництва, прямих іноземних інвестицій, капітального будівництва, розвитку освіти і охорони здоров’я, реалізації соціальних програм. Зокрема, сьогоріч у Запоріжжі відкрито футбольний стадіон, збудований за всіма вимогами та нормами УЄФА.

Цю нагороду отримали також Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, колишній голова Державної Думи Росії Геннадій Селезньов, промислові підприємства — «Київміськбуд», «Мотор-Січ», «Гомельпроект». Сьогоріч престижної нагороди удостоєні політики, дипломати, учені, бізнесмени, керівники вузів, діячі культури з Австрії, Угорщини, Румунії, Туреччини, Росії, України, Естонії, Білорусі, Казахстану. Серед них — міські голови Броварів Віктор Антоненко, Керчі — Олег Осадчий.

Микола МАНЬКО.

Запорізька область.

Протест відхилили, депутатів «прив’язали»...

Сесія Полтавської обласної ради відхилила протест прокурора області на рішення четвертої позачергової сесії облради «Про внесення змін до структури виконавчого апарату обласної ради». Йдеться про те, що після перевиборів голови обласної ради (ним став Олександр Удовіченко) було ухвалено компромісне рішення про введення ще однієї посади заступника голови. Таким чином, їх стало два — Петро Ворона і той же Володимир Марченко, хоча чинне законодавство передбачає лише одну «заступницьку одиницю». Депутати вважають, що їх має залишитися два.

Жваву дискусію викликало й так зване пропорційне закріплення депутатів за відповідними районами. Оскільки вибори проводилися за партійними списками, то багато територіальних громад і справді залишилися без «власних» депутатів. Однак лідери деяких фракцій, зокрема, Олександр Масенко (КПУ), вважають, що нині, мовляв, нема потреби штучно «прив’язувати» депутатів до тих чи інших районів. Однак ця пропозиція не знайшла підтримки більшості. Таким чином, тепер роботу з виборцями на місцях вестимуть «депутатські трійки». Так, Полтавою опікуватимуться Ігор Сірик, Леонід Куроєдов і сам Олександр Удовиченко, Полтавським районом — Василь Неїжмак, Юрій Шляховий, Тетяна Фелоненко тощо. Добір кандидатів до «трійок» здійснювався з урахуванням місця проживання та роботи депутатів. Водночас депутатам від тієї чи іншої фракції ніхто не забороняє працювати й на «чужій» території — за внутріпартійною схемою розподілу.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Дружба з майстрами пензля

До чарівної пори літа повертає відвідувачів виставка «Житомирщина очима митців», яка стала творчим звітом майстрів пензля про пленер у селі Сущани, що в Олевському районі.

Тут, на півночі області, серед мальовничих поліських краєвидів, де плине річка Уборть і на роздуми наштовхують покинуті хати, художники творили протягом двох тижнів — від сходу сонця і до смеркання, відтворюючи фарбами саме те, що найбільше відповідало їх світобаченню та душевному настрою. Для митця, як визнавали вони самі, немає нічого кращого, як попрацювати отак, з повною віддачею, забувши про дрібні повсякденні проблеми, — інакше, коли писати картини тільки в майстерні, можна й «засохнути». Пленер у Сущанах, що його організував, подбавши про творчі умови для художників, народний депутат України Юрій Єхануров, був уже восьмим.

Традицію започатковано 1999 року, коли відзначали 200-річчя з дня народження Бальзака. Юрій Єхануров, тоді народний депутат України від мажоритарного округу в Житомирі, ініціював пленер у Верхівні Ружинського району. Виставка «Стежками Бальзака», яка експонувалася потім у Житомирі і в Києві — в бібліотеці Академії наук України, дала змогу по-новому, очима художників різних напрямів і стилів, побачити ті місця, де творець «Людської комедії» пережив своє найбільше кохання. Наступний пленер було проведено в Денишах — мальовничій місцевості під Житомиром, яку природа створила, здається, саме для того, щоб надихати художників. А перед десятиліттям незалежності України Юрій Іванович нагадав художникам про далеку минувшину: вони творили в Любарському районі, де колись була Болохівська земля, — підсумком стала виставка «Болохівський липень». Нові адреси для поїздок з’являлися і в наступні роки. А тепер народилася ідея: чи не розширити географію і не вирушити наступного року, наприклад, до стародавнього Херсонеса?

Під час відкриття експозиції робіт учасників останнього пленеру Юрій Єхануров поділився своїм задумом — започаткувати цикл невеликих виставок у будинку Верховної Ради під назвою «Мала батьківщина». Це для того, щоб кожен депутат згадав, звідки він родом. І щоб проведення таких пленерів стало традицією також в інших областях.

Олексій КАВУН.

Житомир.