Cтаном на 1 листопада 2006 року компенсаційні виплати першої частини з німецького Федерального фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» на загальну суму майже 565 млн. євро отримали 468 587 громадян України, колишніх жертв нацизму. Другу частину виплат у сумі близько 301,5 млн. євро отримали 466 477 осіб цієї категорії.

Виплати завершуються, третього етапу не буде

Нагадаємо: виплати зі згаданого фонду розпочалися у 2001 році, після набуття 12 серпня 2000 року чинності Закону ФРН про його створення та акумулювання в ньому відповідних коштів з різних джерел фінансування. Друге. Цим законом було передбачено виплати лише живим колишнім невільникам на час його ухвали і — в два етапи. За першим — потерпілим виплачувалося 65 відсотків від призначеної їм суми, за другим — решта, 35 відсотків.

Отже, фактично завершено компенсаційні виплати громадянам України, які в роки Другої світової війни постраждали від націонал-соціалістських переслідувань — були примусово вивезені на рабську працю у різні сектори економіки фашистської Німеччини, її країн-сателітів, перебували в концентраційних таборах, гетто, інших місцях примусового утримання. Звичайно, ці виплати колишнім жертвам нацизму лише частково компенсують зазнані ними нелюдські страждання і поневіряння в неволі, понівечені долі, підірване здоров’я.

Наша газета регулярно повідомляла про хід цього непростого виплатного процесу, його умови й особливості. Друкувала відповіді й роз’яснення безпосереднім отримувачам виплат і їхнім правонаступникам. Розповідала про роботу головного оператора виплат — Українського національного фонду «Взаєморозуміння і примирення» (УНФ) при Кабінеті Міністрів України. Цього разу — про таке.

На недавній прес-конференції голова правління цього фонду Ігор Лушников (на знімку) зазначив: правочинність на одержання виплат жертвам нацизму згідно з вимогою закону ФРН завершилася 30 вересня 2006 року. Проте призначені кошти, не одержані претендентами не з їх вини, вони можуть отримати до 31 грудня 2006 року. А вже після цього терміну право на одержання виплат з німецького фонду втрачається остаточно. І спростував поширену деякими ЗМІ інформацію, що нібито очікується третій виплатний етап. Додаткових виплат за рахунок залишків коштів фонду законом ФРН не передбачено.

Отож — це наше нагадування тим, хто може втратити призначені їм суми. Йдеться про 197 осіб, яких фонду не вдається розшукати ні з допомогою МВС, ні Пенсійного фонду. Вочевидь це ті, хто виїхав за кордон. У них може бути понад 330 правонаступників, яким слід відгукнутися.

І все ж кошти надходять

Утім, додаткова сума коштів — 1 626 357,24 євро за рішенням опікунської ради німецького Федерального фонду від 21 червня ц. р. надійшла до УНФ. Це частка від процентів, яка накопичилася в банках, де зберігалися виплатні суми. Отримані кошти український фонд спрямовує на надання медико-соціальної допомоги колишнім жертвам рабської і примусової праці націонал-соціалізму включаючи тих, хто працював у сільському господарстві, дітей. Вже проведено кілька ортопедичних і офтальмологічних операцій.

Нині надається медична допомога колишнім невільникам за пожертвування німецького підприємця Фліка в сумі 1 млн. 600 тис. євро. Він перерахував їх до фонду ФРН, а той — УНФ на потреби колишнім в’язням концтаборів, гетто та примусових працівників промисловості. На початок листопада за ці кошти було проведено операції — понад 60 ортопедичних та 700 на органах зору.

Інші види допомоги і проекти

УНФ реалізує різні інші шляхи надання допомоги нашим співвітчизникам, колишнім жертвам нацизму. Зокрема, у результаті співпраці з кількома німецькими благодійними організаціями понад 9000 осіб отримали одноразові грошові допомоги на придбання засобів медичного призначення на загальну суму 5 391 270 євро.

Чимало наших літніх співвітчизників, колишніх примусових працівників, за сприяння УНФ побували в німецьких містах, де в юні роки вони перебували в неволі. Зустрічали їх там гостинно й привітно. Відбулися цікаві розмови і дискусії. Німці просили пробачення і прощення за те, що відбулося в роки війни.

Український фонд здійснив також цікавий проект «Поїзд пам’яті», який фінансувався німецьким фондом. Чимало колишніх малолітніх в’язнів, а їх всього було вивезено з рідних країв 22 тисячі разом з матерями і без них, побували в місцях свого страдницького дитинства в Німеччині і Польщі.

Власні гуманітарні акції вдома

Національний фонд, його обласні відділення самі реалізують низку гуманітарних акцій серед колишніх жертв нацизму. Приміром, Київське обласне відділення УНФ у результаті реалізації програми підтримки жертв нацизму, що проживають у Переяслав-Хмельницькому районі, 182 одиноким і інвалідам придбало слухові апарати, окуляри, провело зубопротезування. За сприяння відділення у районній лікарні відкрито 2 палати для цієї категорії громадян, стоматологічний кабінет. У 10 школах відкрито куточки пам’яті колишніх в’язнів фашизму, а в історико-етнографічному музеї — експозицію «Остарбайтери Переяславщини». За участю УНФ у Переяслав-Хмельницькій школі № 2 встановлено пам’ятник дітям, які загинули в концтаборах.

Пам’ятники та пам’ятні знаки, які увічнюють пам’ять жертв нацизму, за підтримки УНФ встановлено також у селі Печора Вінницької області, де знаходився німецький концтабір «Мертва петля», Могилеві-Подільському цієї області, пам’ятний знак у Харкові, Кам’янці-Подільському Хмельницької області. Фонд надав допомогу у створенні пам’ятного меморіалу жертвам нацистського геноциду у Дробицькому Яру м. Харкова.

Залучають молодь і учнів

УНФ здійснює також низку молодіжних і культурно-просвітницьких проектів. Так, спільно з Міністерством освіти та науки УНФ у 2005-му і 2006 роках провів Всеукраїнські конкурси рефератів учнів шкіл та середніх навчальних закладів на тему дослідження історії примусової праці, які діти пишуть на підставі спогадів живих свідків та місцевих архівних матеріалів. За підсумками минулорічного конкурсу УНФ видав німецькою й українською мовами збірку найкращих учнівських робіт під назвою «Цей біль у серці не вщухає». Готується до видання збірка «Полинова доля» — за результатами цьогорічного конкурсу.

УНФ виступив партнером у реалізації українсько-німецьких молодіжних проектів, спрямованих на дослідження долі жертв нацизму, вивчення прав людини у контексті подій Другої світової війни. Ці проекти здійснюються у рамках конкурсу «Мир для Європи — Європа за мир», котрий оголосив Німецький фонд «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

За фінансової підтримки УНФ видано низку книг, які зберігатимуть історичну пам’ять про трагічні події Другої світової війни.