Нещодавно чоловіки спортивної статури й похмурого вигляду зухвало вдерлися до приміщення готелю «Русь», захопивши управління ним. Про це повідомили в агенції «УНІАН» засновники готелю та двох компаній — «Курені» та «Місто слави», які є власниками торговельних центрів «Метрополіс» і «Метроград».

На очах іноземних гостей та персоналу готелю розіграно чергову драму, яку, судячи з оприлюдненого звернення до Генпрокурора, міністра внутрішніх справ, голови СБУ та до ЗМІ, можна віднести до особливостей вітчизняного рейдерства. Тут було все: і державний виконавець із працівниками міліції, і ухвали судів Харківської та Луганської областей, якими заборонялося чинити перепони новопризначеним директорам ТОВ «Місто слави» і «Курені». Були перелякані на смерть «русичі», до яких, за їхніми словами, застосовували грубу фізичну силу під час штурму дверей кабінетів «Міста слави» та «Куренів». І, звичайно, велика заморочка у вигляді протоколу загальних зборів учасників цих товариств з обмеженою відповідальністю. За ним, буцімто, скидали одних керівників і призначали інших, але брали сумніви в його ідентичності. Інакше кажучи, начхати хлопцям на комільфо, бо вони, очевидно, прибули перебирати владу. А отже, як стверджують бізнесмени, все робили за вже накатаним сценарієм: силоміць вилучали у керівників готелю адміністративні документи, били шибки, псували майно, ігнорували справедливі вимоги засвідчити свої повноваження. По суті, під захистом правоохоронців. Уже наступного дня одна із столичних газет опублікувала враження від побаченого глави спостережної ради готелю «Русь», громадянина Австрії Хайсама Хомсі: він шокований, адже вони стільки зусиль доклали для того, щоб перетворити готель на перлину. Що поробиш, перли в нас добувають і в такий дикунський спосіб.

Керівник столичного юртовариства Олег Березюк, який захищає інтереси потерпілих бізнесменів, упевнений, що йдеться про типову рейдерську атаку. «Невідомі, — каже він, — прибули з державним виконавцем, який відкрив виконавче провадження. Уявіть, приходять до вас у дім і заявляють, що він уже не ваш. А тим часом це провадження вже призупинено».

За словами співвласника ТОВ «Курені» Мстислава Скоробагатова (одного із засновників ТОВ «Курені»), протокол про призначення нових керівників, найімовірніше, підроблений, а, за оцінкою юристів, ці дії вже містять ознаки злочину, передбаченого статтею 190 Кримінального кодексу України, — шахрайство. Олег Березюк вважає, що ухвали були прийняті судами з порушеннями норм права, а тому вже скасовані у вищому суді. Він упевнений, що сьогодні жодних правових підстав для таких дій немає.

Може, й так, понад те, фігурально кажучи, у постраждалих відібрали керівні портфелі разом з дахом над головою. Принаймні на цей момент. Бо всі спроби привернути увагу міліціонерів до цієї драми, за словами Мстислава Скоробагатова, виявилися марні. Ті самоусунулися?