Розвиток і впровадження відновних джерел енергії та альтернативних видів палива потребує законодавчої підтримки. Окрім того, розвиток власних джерел енергії зменшить залежність від імпортних енергоносіїв. На цьому наголошували учасники наради з питань дотримання вимог Кіотського протоколу та правового забезпечення виробництва в Україні альтернативних видів палива, яка відбулася в парламенті з ініціативи Голови Верховної Ради України Олександра Мороза. У ній взяли участь народні депутати України, міністр аграрної політики Юрій Мельник, голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк, представники міністерств та відомств, податківці, науковці, підприємці.

Відкриваючи нараду, глава парламенту зазначив, що розвиток виробництва біопалива, зокрема біодизеля та біоетанолу, є важливою і перспективною справою. Серед аргументів на користь необхідності розвитку такого виробництва та використання відновних джерел енергії О. Мороз назвав оздоровлення екологічного середовища, економічну вигоду, зокрема для агропромислового комплексу, розвиток внутрішнього ринку споживання. Виробництво альтернативних джерел енергії добре розвинуте, зокрема, у таких країнах, як США і Бразилія. А наша держава, на жаль, надзвичайно відстає в цьому напрямі.

Учасники зібрання обговорили можливість бюджетної підтримки розвитку сировинної бази, обсягів вирощування відповідних культур, будівництва нових спиртових заводів або технологічного переоснащення низки діючих, які можуть виробляти біоетанол тощо.

Глава парламенту запропонував створити робочу групу під головуванням народного депутата України Івана Кириленка, яка через два-три тижні має подати пропозиції, зокрема законодавчі, які стануть основою відповідної програми розвитку галузі виробництва біопалива.