Ранкове засідання 1 грудня

Звільнили міністра закордонних справ Бориса Тарасюка і міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Справа з міністром, який займався внутрішнім порядком держави, «зависла» ще відучора, коли антикризовій коаліції не вдалося набрати належної кількості голосів за відставку Юрія Луценка. А ось питання про того, хто забезпечував інтереси держави на зовнішніх напрямах, довелося обговорювати найдовше.

Виявилося аж два проекти постанов — один, який представляв член фракції Партії регіонів пан Кисельов, вимагав звільнення міністра Тарасюка за, як він висловився, провали у зовнішній політиці, а другий документ, в авторстві «нашоукраїнців», пропонував, навпаки, схвалити діяльність міністра закордонних справ Тарасюка. Опоненти звільнення Бориса Івановича вказували на порушення норм Регламенту під час розгляду цього питання, неадекватну оцінку його діяльності самою антикризовою коаліцією.

А «регіонал» Василь Кисельов свій 10-хвилинний виступ присвятив критиці зовнішнього курсу України і міністра зокрема.

Досить своєрідний підхід до звільнення міністра запропонував соціаліст Іван Бондарчук. Мовляв, таким кадровим кроком антикризова коаліція має допомогти Президенту України визначитися із своїми представниками в уряді. Одне слово, до «любих друзів» додаються добровільні помічники.

А що ж власне сам Президент? Його позиція довго залишалася нез’ясованою. А це ж момент визначальний, адже Віктор Ющенко пропонував Бориса Тарасюка на посаду міністра, а отже, після консультацій з ним і було б доречним приймати рішення про відставку.

Ситуація загострилася до того, що обурені порушенням Регламенту «нашоукраїнці» почали вимагати 30-хвилинної перерви і, не дочекавшись такого рішення, гуртом рушили до парламентської трибуни. У відповідь члени фракції Партії регіонів заблокували її, щоб це не зробили політичні опоненти.

По перерві В’ячеслав Коваль від «Нашої України» зачитав заяву, в якій назвав такий процес звільнення міністра Б. Тарасюка спробою політичної розправи і навіть політичною провокацією, спрямованою на дестабілізацію політичної ситуації у державі. А Олександр Турчинов від імені БЮТ назвав такий підхід антикризової коаліції перекреслюванням підписаного ними з Президентом Універсалу єдності.

Лише після цього ми дізналися думку глави держави, яку оприлюднив його представник у Верховній Раді Роман Зварич. Віктор Ющенко, як він сказав, розглянув лист-звернення до нього Прем’єр-міністра Віктора Януковича про звільнення Бориса Тарасюка і вирішив відхилити пропозицію уряду, бо вважає, що пан Тарасюк належним чином виконує покладені на нього обов’язки. Одначе, фракції Партії регіонів, соціалістів і комуністів стояли на своєму і 247 голосами проголосували за звільнення міністра закордонних справ Бориса Тарасюка з посади.

Що буде далі, хто очолить Міністерство закордонних справ — ще питання. Не виключено, як наголосив у виступі один із представників «Нашої України», що Президент повторно внесе кандидатуру Бориса Тарасюка на призначення керівником зовнішньополітичного відомства. І, як він заявив, хоч би там що, нікому не вдасться змінити зовнішньополітичного курсу України.

Простіше виявилося із керівником МВС. Попри звинувачення у порушенні Регламенту і внесенні до порядку денного нових питань, коли не розглянуто заплановані, головуючий на засіданні Адам Мартинюк оголосив пропозицію, а антикризова коаліція її підтримала, розглянути проект постанови про звільнення Юрія Луценка. Позаяк про самого ще міністра було сказано у попередні дні, то потреби обговорювати питання не було. Певне, ще й тому, що його запропонували замінити іншим соціалістом Василем Цушком. З огляду на відомі особистісні якості цього кандидата, запитань до нього було небагато, хоча дехто у сесійній залі і намагався з’ясувати взаємозв’язок між двома фактами — «Цушко на трибуні» і «російський громадянин Курочкін у СІЗО». Або ще чіткіше — чи не хлинуть після цього призначення в Україну відомі екс-чиновники-біженці, зокрема, з числа колишніх голів ОДА. За призначення Василя Цушка міністром внутрішніх справ проголосувало 246 депутатів (це на два менше, ніж за звільнення Ю. Луценка).

А перед цим, майже такою само кількістю голосів, антикризова коаліція проголосувала за призначення члена фракції Партії регіонів Віктора Коржа міністром з питань сім’ї, молоді та спорту на місце раніше звільненого «помаранчевого» Юрія Павленка. Представники опозиції неодноразово вимагали від Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка поставити на голосування питання про його відсторонення від ведення засідання. Багато хто із депутатів прогнозує, що це не так торкнеться долі самого Адама Івановича, як щойно звільнених і призначених міністрів, адже, мовляв, опоненти мають підстави (процедурні порушення) оскаржити ці рішення в суді. Присутній на засіданні виконувач обов’язків Прем’єр-міністра Андрій Клюєв запевнив, що відповідні документи і, зокрема, подання для цих кадрових рішень є.

Парламент також заслухав інформацію Олега Білоруса —керівника постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва у Європі з приводу участі в осінній сесії асамблеї у листопаді цього року. Як зауважив пан Білорус, делегація працювала дружно й професійно, і повідомив колег про гарячу підтримку європейських політиками проведення наступної річної сесії цієї організації в Україні влітку 2007 року.

Депутати внесли зміни до календарного плану проведення другої сесії і вирішили додатково зібратися на пленарне сесійне засідання 6 грудня з тим, щоб розглянути проект держбюджету та СОТівські закони. Парламентарії також розглянули низку інших питань, зокрема ратифікаційних, проголосували за призначення позачергових виборів кількох сільських і селищних голів у різних регіонах України.