Вечірнє засідання 30 листопада

Під завісу пленарного дня сталася майже сенсація. Депутати включили до порядку денного подання Прем’єр-міністра про звільнення міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, однак за саму відставку не проголосували. «За» висловилися лише 223 народні обранці: фракція Партії регіонів — 185, БЮТ — 11, «Наша Україна» — 2, СПУ — 1, КПУ — 20, позафракційні — 4.

Решту засідання депутати присвятили розгляду економічних законів. Повторно розглянувши з пропозиціями Президента України зміни до низки законів з питань оподаткування, парламент ухвалив цей закон у новій редакції з урахуванням зауважень глави держави. Як доповів перший заступник глави секретаріату Президента Арсеній Яценюк, всі позиції Кабінету Міністрів, які були спрямовані на отримання додаткового ресурсу в держбюджеті-2007, глава держави підтримує. Одначе Президент заперечує проти відновлення діяльності вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку в запропонованій редакції. Адже, на думку глави держави, йдеться про фактичне повернення до певних ручних процесів управління економікою та до тих «чорних» дір, які були в різних бюджетах, в тому числі й до 2004 року.

Потім депутати ухвалили у другому читанні й у цілому п’ять законопроектів, які є передумовою вступу України до Світової організації торгівлі — зміни до Закону «Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів», до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про молоко та молочні продукти», «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» та закон про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно реєстрації транспортних засобів прийнято в першому читанні для подальшого доопрацювання.