Досі є люди, та ще й на високих державних постах, які заперечують факт голодомору в Україні, не визнають ветеранів УПА борцями за незалежність. Відповідь таким діячам приготували буковинський історик Нестор Мизак та подільський письменник Василь Горбатюк, автори книги «За тебе, свята Україно», яка нещодавно вийшла у видавничому домі «Букрек» (Чернівці). Це вже п’ятий том в однойменній серії. У ньому, як і в попередніх, на основі аналізу архівних документів та спогадів досліджується боротьба народу за українську самостійну соборну державу. П’ятий том охоплює події ХХ століття на території колишньої Кам’янець-Подільської (нині Хмельницької) області.

Подоляни вписали вагому сторінку в історію української революції 1917—1920 років. Кам’янець був столицею Української Народної Республіки. Це мало настільки великий вплив на громадян краю, що вони масово ставали на захист молодої держави під час другого зимового походу армії УНР, у лавах загону «Орла» — Якова Гальчевського та інших отаманів-незалежників, а потім чинили спротив насильницькій колективізації.

Лише під час першої хвилі терору більшовики розстріляли на Поділлі 10 тисяч військових, політичних і культурних діячів, багато студентів заснованого 1918 року українського державного університету.

У книзі сотні документів: таємні телеграми та накази, спецзведення продрозверстки, акти виконання вироків «трійок» і сумні списки голодуючих мешканців десятків сіл, «реєстри» репресованих у 1937—1938 роках, десятки старих фотографій, які свідчать про нищення тисяч безневинних людей.

Ця книга надає стільки доказів правдивої історії, що вже важко цю історію заперечувати чи перекручувати. Тут не один онук знайде свого діда, а внучка — бабусю. І вперше ворухнеться юне серце: чим завинив мій народ? Після прочитання цього вагомого тому нове покоління матиме й привід для гордості: воно належить до народу, який так і не зуміла поставити на коліна совєтська репресивна машина. Провід ОУН «Поділля» мав розгалужену мережу осередків, які боролися зі сталінізмом до 1953 року. У книзі вміщено цілу серію повстанських листівок, акти, складені при арештах, адреси конспіративних квартир повстанців, фотознімки.

Наклад в тисячу примірників не залежиться. «Я б платив за цю книгу удвічі більше за вказану вартість, — сказав відомий подільський краєзнавець та історик 80-літній Борис Кушнір, — а ще стільки б давав тому вчителю, який би читав її дітям на уроках історії України».