Найяскравішим культурним проектом нинішнього року в Україні стане симфонічне Євангеліє «Звершилося» видатного композитора сучасності Алемдара Караманова. Ця світова прем’єра відбудеться 13 грудня в Національному палаці мистецтв «Україна» за підтримки секретаріату Президента, Державного управління справами. Серед організаторів також Національна радіокомпанія України, Києво-Могилянська академія й творча агенція «Простір музики».

Алемдар Караманов належить до музичних дисидентів. В СРСР його творчість ігнорували. Тому він усамітнився на все життя у рідному Сімферополі. Та й там від колишньої влади не мав підтримки, часто жив за межею бідності. А за кордоном його назвали «нормальним генієм».

Кількість творів Караманова вражає. В його доробку 24 симфонії, Реквієм, Меса, три фортепіанні, два струнні концерти, три струнні квартети, багато інструментальної, вокальної і камерної музики, музики до кінофільмів («Звичайний фашизм» та інші).

«Я людина, в якої не буде послідовників, — каже композитор. — Бо в моїй музиці живе повнота космічного сприйняття. У моїй музиці звучить відкритий космос. Те, що я написав, було написано як одкровення. Я справді отримав одкровення з небес, і дуже скрупульозно, обережно ставився до цього матеріалу: він такий простий і ясний, такий потужний і світлий!»

Симфонічне Євангеліє «Звершилося» — твір, аналогів якому немає у світі. Його виконання в Україні — подія планетарного масштабу. Органічне поєднання авторської музики та відеоряду, вражаюче звучання, сучасне світлове оформлення, новаторські художні ідеї підпорядковані одній меті: нагадати суспільству про невмирущі людські цінності. Серед виконавців симфонічного Євангелія — Академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України, народна хорова академічна капела «Почайна» Києво-Могилянської академії, Академічний хор імені П. Майбороди Національної радіокомпанії України, хор хлопчиків та юнаків Національної музичної академії імені П. Чайковського, хорові колективи християнських конфесій.

Ці колективи об’єднав художній керівник капели «Почайна» Олександр Жигун (він, між іншим, заслужив у «нормального генія» найвищу оцінку). Cимфонічне Євангеліє — один із музичних циклів, за виконання яких О. Жигуна висунуто на здобуття Шевченківської премії.

«До творчості Караманова ми йшли поступово, через музику українських композиторів, — каже Олександр Іванович. — Двадцять років тому починали з Веделя, Березовського, Бортнянського. Вокально-симфонічна музика — критерій культури народу, бо це велика школа, великі традиції. Хоча майже 400 літ традиції православ’я у релігійній музиці забороняли використовувати симфонічні інструменти.

Тому ми почали з вивчення відомих західних творів: виконали «Реквієм» Моцарта, «Реквієм» Керубіні, Месу Гайдна. Водночас порівнювали: який на цьому етапі був стан української культури. Ці паралелі дуже цікаві: Моцарт—Ведель, Березовський—Моцарт—Гайдн. Ми здійснили цикли «Духовна музика Європи» — від ХVІІІ століття до сучасності. Працювали й із сучасними композиторами.

Ці пошуки привели нас до Караманова. Ми перші у світі виконали його Реквієм, написаний 1971 року. Я стверджую, що він перший серед слов’янських композиторів написав Реквієм.

Саме Державний симфонічний оркестр України і капела «Почайна» вперше в Україні виконали Stabat Mater Караманова — успіх був величезний. Караманов писав: «Це виконання перевершує всі, які були досі. У тому числі й англійське».

Сорок літ не виконувалося симфонічне Євангеліє «Звершилося», — продовжує Олександр Жигун. Це чотири симфонії, поєднані в музичний цикл. Тут відтворено через музику буття Господнє на землі. Звершилося, тобто Сталося те, що задумав Бог-отець.